Vitiligo Hastalığı ve Pigment

VİTİLİGO HASTALIĞI NEDİR? VİTİLİGO HAKKINDA KISACA BİLGİ

Pigmentler derimize renk veren maddelerdir. Vitiligo hastalığı ise pigment kaybı nedeniyle oluşan bir hastalıktır. Cilt de beyazlamaya neden olur. Vücutta sık olarak yüzde, dudaklarda, eller, kollarda ve cinsel organda bu beyazlaşma görülebilir. Deri rengini melanosit hücreleri belirlemektedir. Bu hücrelerin salgısına göre koyu renkte veya açık renkte bireyler meydana gelir. Vitiligo hastalığı nedeniyle melanosit hücreleri ölmeye başlar. Ölen melanosit hücreleri bu yüzden melanin salgılayamazlar ve cilt rengi git gide açılır.

VİTİLİGO RİSKİNİ KİMLER TAŞIR?

Genel anlamda bakıldığında etkilenen bireylerin yarısı yirmi yaş altıdır. Hastaların yüzde yirmisinde ailesinin içerisinde nu rahatsızlığa yakalanmış olan başka bireylerde görülür. Hastalık vücut pigmentine karşı vücudun antikor oluşturması nedeniyle gerçekleşir. Hastalarda genel anlamda sadece bu rahatsızlık görülür. Vitiligo başka hastalıkları tetiklemeyeceği gibi aynı zamanda bazı hasatlarda az bir oranda bile olsa guatra rastlanmıştır.

vitiligo hastalığı

 

VİTİLİGO NASIL GELİŞİR?

Vitiligo da renk süt beyazı tonundadır. Vücutta hızla eksilen pigment kaybı ile değişimler olur. Pigment kaybının nedeni tam olarak bilinememektedir. Hastalık kişiden kişiye değişmektedir. Beyaz tenli kişilerde genel alamda yazın bronzlaşma ile kendini belli ederken koyu renk tene sahip bireylerde ise hastalık oldukça belirgindir. Hastalığın ileri safhalarında tüm vücudun beyazlaması gibi bir durum söz konusudur. Vücutta ne kadar beyazlaşma olacağı veya hangi bölgelerin beyazlaşacağı konusunda bilgi sahibi olunamaz.

VİTİLİGO HASTALIĞINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Hastalık kişiden kişiye farklılık gösterdiği için kişiye özel tedavi uygulanır. Hasta beyaz tenli ise tedavi olmasına gerek kalmaz. Ama şöyle bir durum vardır. Vitiligo olan bölgeleri güneşten çok iyi koruması gerekmektedir. Bu bölgeler kendini koruyamaz. Özellikle de bu alanlar güneşe maruz kalacaksa en az otuz faktörlü güneş kremi sürülmelidir. Esmer tenli bireyler genel olarak bu alanlara kozmetik ürünleri kullanmaktadırlar. Kozmetik ürünlerinin kullanımında herhangi bir sakınca yoktur.

Sadece estetik açıdan normal görünmesi sağlanır. Aynı zamanda bu alanlara küçük iğnelerle renk maddesi de enjekte edilebilir. Bu durumda geçici olmakla beraber estetik zevke hitap etme amacı taşır. Çocuklarda da genellikle bu kamufle etme yöntemleri kullanılır. Çocuklar için enjekte işlemleri uygun değildir. Dar bant UVB tedavisi çocuklar için uygundur fakat pek yaygın değildir şu an için. PUVA adını verdiğimiz bir tedavi yöntemi vardır ve on iki yaşına basmamış çocuklara önerilmez. PUVA tedavisinde hastaya bir hap içirilir. Bu hap deriyi ışık ve türevlerine karşı aşırı derecede hassas hale getirir. Daha sonra hastanın vücuduna ultraviyole A ışığı verilir. Bu tedavi oldukça zahmetli ve özel aletler yardımı ile yapılmaktadır. Bu uygulamayı kesinlikle bir dermatoloji uzmanı yapmalıdır.

Uygulama sırasında bu ışınları önleyecek özel gözlük takılır. Dışarıya çıkıldığında da belli bir müddet bu gözlükleri kullanmak gerekir. PUVA yöntemi pek tavsiye edilmemektedir. Çünkü ileriki yıllarda ciltte çiller oluşabilir. Vücuda direk olarak ışık almak ise cilt kanseri riskini oldukça fazlalaştırır. Uygulama sırasında belirgin olarak hastaların ciltlerinde güneş anıklarına benzer kızarmalar gözlenir. Hamile ve bebek emziren bayanların bu ortamda bulunması bile yasaktır. Bunların yanında bağışıklık sistemine yardımcı olacak kremleri kullanım uygundur. Bu kremler çocuklarda da uygulanabilir. Öyle ki göz kapaklarına bile uygulama yapılmasında hiçbir sakınca yoktur. Excimer lazer adını verdiğimiz bir tedavi yöntemi daha vardır.

VİTİLİGO HASTALIĞININ TEDAVİSİNDE KESİN SONUÇ VAR MIDIR?

Hastalıkta kesin tedavi yöntemi uygulanmamaktadır. Araştırmalar devam etmektedir. Bu hastalığın tam olarak neden oluştuğu bilinmemektedir. Sadece şunu söyleyebiliriz ki hastalık gen yolu ile bireyden bireye aktarılmaktadır.

Pigment

Pigment Nedir?

Pigment renk molekülleridir. Bu moleküller belli enerji ile hareket ederler. Pigment bu nedenle güneşle alakalıdır. Gerekli enerjiyi güneşten sağlar. Göz retinasındaki koni hücrelerinin kırmızı yeşil ve mavi olarak renkleri algılamasını sağlayanda pigmenttir. Gelen ışığı gözde elektrik sinyallerine çevirerek beyne ulaştırır ve algılanmasını sağlar. Işık sayesinde deri pullarına, tüylerimize veya hayvanlarda kürkte var olan pigment molekülleri hareketlenmek için gerekli enerjiye sahiptirler. Belirli renklere karşılık gelen dalga boyu ile pigmentler harekete geçer ve canlının temel rengi oluşur.

 

Çiçeklerin farklı renkte yapraklarının olması pigmentin ışığa verdiği farklı tepkilerden kaynaklanmaktadır. Canlıların görme merkezlerinde ve kendi derilerinde var olan pigmentler diğer vücut sistemleri ile uyum halindedirler. Uyum olmazsa sorunlar ortaya çıkabilir. Renk körlüğü bu sorunlardan birisidir. Kişinin görme merkezindeki özel bir pigmentin eksili veya olması gerekenden az olması renkleri ayırt edememesine veya yanlış ayırt etmesine neden olmaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.