Safra Kesesi Kanseri

SAFRA KESESİ KANSERİ NEDİR?
Karaciğer safra üretir ve bu safra, safra kesesinde toplanır. Yağ emilimi olacağı sırada bu safra bağırsaklara gönderilir ve yağ emilimi gerçekleşmiş olur. Açlık durumunda safra daha kolay biriktirilebilir. Safra kesesinde tümör oluşursa eğer safra kesesi kanserinin gelişiyor olduğu anlaşılır. Safra kesesi kanseri kadınlarda daha sık görülmektedir. Safra kesesinde taş oluşmuş ve bu nedenle de ameliyat olmuş olan bireylerin yüzde birinde kanser oluşma riski vardır. Bir bireyin safra kesesinde kanser varsa belli belirtiler ile karşı karşıya kalır. Safra kesesinde kanser belirtilerinin arasında hepatit, karın ağrısı, mide bulantısı ve beraberinde kusma, aşırı gaz ve geğirme eylemi, karnın ağrıyan yerlerinde şişlikler görülmektedir. Belirtiler hastalığın ileri safhalarında kendini gösterir.

Safra Kesesi KanseriSAFRA KESESİ KANSERİ NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Rahatsızlık hissettiğiniz anda doktorun yapacağı muayeneler işe yarayacaktır. Doktorunuz sizden karaciğer fonksiyon testleri isteyecektir. Bu testlerin başlıcaları; ALT, AST, GGT, bilirübin, alkali fosfataz’dır. Size bazı tetkikler yapacaktır bunların içinde CEA, CA 19-9, ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi, akciğer grafisi vardır. Bunların yanında MRCP ile safra kanallarının durumunu görüntüleyecektir. PTK ile karaciğer içine iğne yerleştirip buradan gerektiği durumlarda safranın boşaltılması sağlanır. Laparoskopi ile de tümörden biyopsi için parça alınır ve burada oluşan yabancı madde incelenir. Safra kesesi kanseri birkaç tipte görülmektedir. Bunlardan bazıları; insitu karsinom, adenokarsinom, papiller karsinom ve benzeridir.
SAFRA KESESİ KANSERİNİN EVRELENDİRİLMESİ
Safra kesesi kanda, doku ve lenf sisteminde ilerler. Diğer organlara sıçrama yapabilir. Başka bir organa sıçrarsa eğer metastik tümör ismini alır.
T1: bu aşamada tümör daha safra kesesinin içindedir. Aynı zamanda EVRE1 anlamına da gelmektedir.
T2: tümör artık safra kesesinde çıkmış ve dış yüzeyinde bulunmaktadır. EVRE2 anlamına da gelmektedir.
T3: artık safra kesesinin dış yüzeyi komple tümör ile kaplıdır.
T4: tümör artık karaciğerde ve atar damarlara kadar gitmiş demektir. EVRE3 anlamına gelmektedir.
N1: tümör bölgesel lenf bezlerinde hüküm sürmektedir. EVRE4 anlamına da gelmektedir.
Safra kesesini hangi aşamada olduğu hastanın seyrini değiştirir. Kanserli olan bölge ameliyat sırasında tam anlamıyla temizlenip temizlenmediği önemlidir. Vücutta ilk bulunan tümör buysa bu biraz daha iyi bir haberdir.
SAFRA KESESİ KANSERİNDE TEDAVİ
Cerrahi işlemlerde safra kesesinin etrafında bulunan lenf bezleri alınır. Eğer tümör bağırsağı tıkayacak duruma geldiyse safra kesesi ve bağırsak arasına bypass gerçekleştirerek bir bağlantı oluşturulur. Safra kanalına ERCP yöntemi ile şemsiye yerleştirilerek safra kanalı tıkanması önlenebilir. Bunların yanında radyoterapi de uygulanmaktadır. Bu uygulama da vücut dışına veya karın içine radyoaktif iğneler uygulanmaktadır. Bir diğer işlem de kemoterapi işlemidir. Bu işlemlerden her hangi biri seçilirken bu kanserin erken dönemde mi yoksa geç dönemde mi olduğu saptanmalıdır. Erken dönemde ise lenf bezleri alınır ve sonrasında radyoterapi ve kemoterapi uygulanır. Eğer hastalık ileri döneme girmişse ışın tedavisi ile birlikte kemoterapi ve endoskopik stentleme uygulamaları yapılır. Unutmayın ki erken teşhis her zaman için hayat kurtarır.

ETİKETLER:
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Sebahat Ö. dedi ki:

    Merhaba,

    Eşim Safra kesesinden 5-6 ay önce ameliyat oldu ama sabahları midesine ani kramplar giriyor ve belli dakikadan sonra düzeliyor.Bu normalmidir.