Reflü (Gastroözofageal Reflü)

Gün içersinde tükettiğimiz bütün besinler, yemek borusundan gerçek mideye ulaşır. Buradan midenin yemek borusu ile bağlantılı olduğu sonucunu çıkarabiliriz. Bu aşamada, farklı nedenler ile midedekilerin tekrar yemek borusuna kaçmasına reflü adı verilir. Reflü hastalığı, uzun süre devam edecek olursa, asitli mide içeriği zamanla yemek borusunu tahriş eder ve yemek borusu mide asidine karşı kendini savunamaz hale gelir. Reflü hastalığının meydana çıkmasındaki en önemli etkenlerden biri de mide ve yemek borusu arasında bulunan kapakçığın, işlevini tam olarak yerine getirememesidir. Söz konusu kapakçık, mide içindekilerin yemek borusuna geçişini engellemekle görevlidir.

Reflü hastası olan kişiler, genelde yemek yedikten bir süre sonra özellikle eğildiklerinde gırtlak ve ağza acı su ve besin geldiğinden şikâyet ederler.

reflü

Reflünün Belirtileri Nelerdir?

Reflü hastalığının belirtileri çok nettir. Reflü hastası olan kişi, sürekli mide yanmasından, midesindekilerin boğazına doğru yukarı çıktığından, göğsünde yanma olduğundan, ağzına sürekli acı su geldiğinden, kalp çarpıntısından, mide şişliğinden, öksürükten şikayet ederler. Bu şikâyetler, reflü hastalığının en net belirtisidir. Reflü, ağız kokusuna sebep olabilmektedir.

Reflü Teşhisi

Reflü belirtileri veren şikayetler ile hasta doktora başvurduğunda, kesin teşhis için endoskopi yapılması önerilir. Bu teşhis yöntemi her hastaya uygulanmaktadır. Endoskopi yöntemi ie mide kapağının işleyişi, yemek borusundaki olası hasar durumu, mide yüzeyindeki olası rahatsızlıklar gözlenir. Bunun yanında diğer bir reflü teşhis yöntemi ise, ilaçlı film vasıtasıyla, yemek borusundan ilacın geçişi gözlenir. Ayrıca ph metriy ve manometre ölçümleri yapılır.

Reflü Tedavisi

Reflü tedavisinde, hastaya önerilen bazı tedbirlerin uygulanması ve ilaç tedavisi oldukça olumlu sonuçlar vermektedir. Birkaç farklı tedavi yöntemi olan reflü hastalığında, sizin için en uygun tedavi yöntemini doktorunuz, reflünün ilerleyiş şekline bakarak belirleyecektir.

Reflü tedavi yollarından birisi ilaç tedavisi olup, mide asini kontrol altına almak veya mide salgısını azaltmak amaçlanır. Bu tedavi yöntemi, birçok reflü hastasında olumlu sonuçlar verir ancak, ilça tedavisi bırakıldığında hastalık tekrar nüksedebilir.

Başka bir reflü tedavi yöntemi ise cerrahi tedavi yöntemidir. Anti rüflü cerrahisi adı verilen bu yöntem ile yüksek oranda başarı elde edilir ve reflü şikâyeti tam anlamıyla yok edilir. Ameliyat ile mide kapakçığında hasar düzelmiş olur. Ameliyat sonrasında ilaç kullanmaya gerek yoktur. Reflü için kesin tedavi yöntemidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.