Peptik Ülser Mide Ülseri

Ülserler, genel itibariyle, sindirim sisteminde mukoza denilen iç tabakada var olan yarıklardır. Ülserlerin diğer yaralara nazaran iyileşme süreleri daha yavaştır. En sık görülen ülser türü olan peptik ülser, genelde on iki parmak bağırsağında ve midede kendini belli eder. Peptik ülser, midenin veya onikiparmak bağırsağının asidik salgılar yüzünden tahriş olması ile meydana gelen bir tür kronik hastalıktır. Bu organlarda peptik ülserin görülme riski yüzde 98 civarındadır yani oldukça yüksek bir ihtimaldir. Peptik ülser her iki organda da görülebildiği gibi tek bir organda da görülebilmektedir. On iki parmak bağırsağı ülseri için sayfamıza göz atabilirsiniz.

Peptik ülser hastalığı kimlerde görülür?

Peptik ülser, çoğunluklar orta yaş üzeri kişilerde görülürken, enderde olsa genç yaştaki kişilerde de görülebilmektedir. Yapılan araştırmalar sonucu ortalama erkeklerin yüzde 2,5 inde, kadınların yüzde 1,5 inde peptik ülser tespit edilmektedir.

Peptik Ülser Belirtileri

Peptik ülser hastalığının sebepleri nelerdir?

Midenin iç bölümünde bulunan mukoza tabakasından asit ve pepsin enzimleri salgılanmaktadır. Söz konusu bu salgı çok fazla olduğunda, koruyucu etkenler bunu engellemeye yetmez. Akabinde de midede ve on iki parmak bağırsağında yaralar meydana gelir. Böylece peptik ülser oluşmuş olur. Ülser hastalığı olan kişilerde, mide salgısının birkaç kat arttığı görülebilmektedir.

Peptik ülser hastalığının bir diğer sebebi ise, H.pylori diye bilinen bir tür bakterinin enfeksiyona sebep olmasıdır. Yapılan muayenelerde bu enfeskyionun, peptik ülser hastası olan kişilerin ortalama yüzde sekseninde var olduğu görülmüştür. Bu sorun antibiyotik ile tedavi edilmediği takdirde ömür boyu sürebilir. Zira bu bakteriler midenin mukoza bariyerini eritmektedirler. Bu durumda da midede var olan oldukça güçlü asit yapısındaki sindirici sıvılar, mukozanın altındaki örtü tabakasının hücrelerini sindirmeye başlar. Daha şiddetli vakalarda ise bunun altında bulunan dokular hasar görmeye başlar ve peptik ülser meydana gelir.
Bunların dışında sigara kullanımı, alkol kullanımı, sağlıksız beslenme, sürekli kullanılan bazı ilaçların yan etkileri peptik ülser sebepleri arasındır.

Peptik Ülser Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Peptik ülser hastalığının en tipik beliritleri mide yanması ve mide ağrısıdır. Çok enderde olsa mide kanaması da peptik ülser belirtileri arasında olabilir. Peptik ülsere bağlı görülen mide ağrısı genelde yemekten 2 saat sonra ortaya çıkar. Mide bulantısı, kusma, hızlı kilo kaybı, sürekli geğirme hissi, kanama görülebilir.

Peptik Ülser Tedavisi

Peptik ülser tedavisinde enfeksiyona sebep olan bakterilerin yok edilmesi için antibiyotik tedavisi uygulanır. Bunun yanında mide asit salgısının azaltılması için bazı ilaçlar kullanılır v bu ilaçlar sayesinde mide asit salgısı yüzde 70-80 oranında azaltılabilir. Ayrıca bütün asit salgılarını ve pepsin salgısını önlemek amacıyla salgıyı tetikleyen vagus siniri denilen sinirin kesilmesi de etkili bir tedavi yöntemidir. Şayet peptik ülser hastasında ülser sonucu kanama varsa acilen hastanın ameliyat olması gerekebilir.

Peptik Ülserden Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Peptik ülser hastası olmak istemiyorsanız, sigara ve alkolden uzak durmalı, süt, kahve, cola gibi sıvıları çok fazla tüketmemelisiniz. Stresli yaşam tarzından uzak durmanız, strese bağlı peptik ülser riskini yok edecektir. Kaliteli bal, peptik ülser hastalığının tedavisinde oldukça faydalıdır.

Aspirin kullanımını peptik ülseri tetikler bu sebeple mümkünse doktora danışmadan kullanılmamalıdır. Yemek yeme düzeniniz sık sık ama az az olmalıdır. Çiğ besinler tüketmekten uzak durun zira çiğ besinleri sindirmek daha zordur ve mideyi zarar vererek peptik ülsere sebep olabilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. sinem dedi ki:

    bende de 4 snedr ülser kolt var şimdide ramotid artit çıktı .iğne deniliyor ama ayda 1 tane nayablirim yaptırmalımıyım iğneyi yoksa daha kötüye gidewrmi bu hastalığım