Kızıl Hastalığı

Kızıl Hastalığı Nedir?

Kızıl hastalığı, kırmızı lekeler halinde, mikroplu ve bulaşıcı bir hastalıktır.

Kızıl Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Kızıl hastalığında sebep olan mikrobun ne olduğu anlaşılamamıştır. Son yıllarda yapılan araştırmalara göre hastaların boğazında ve bademciklerinde küçük, yuvarlak ancak mikroskopla görülebilen zincir biçimli streptokok adı verilen mikrobun kızıl hastalığına sebep olduğu tespit edilmiştir. Bu mikrop, boğaz ve bademciklere yerleşip, iltihaplanmalara sebep olup, iltihabın vücuda yayılmasına sebep olur. Kızıl mikrobu hastanın boğazında, bademciğin bulunduğu için, hasta konuşurken, hapşururken boğazındaki mikrop ağzından fırlar ve çevredeki kişilere bulaşır.

Kızıl Hastalığı Belirtileri

Kızı mikrobu vücuda girdikten 4–5 gün sonra kişi titremeye başlar. Akabinde gelişen yüksek ateş, bademciklerin şişmesi, iltihaplanması, kızarması, mide bulantısı, kusma, bel ağrısı, baş ağrısı kızıl hastalığının belirtileri arasındadır. Hasta yatarak hastalığı atlatmaya çalışır. Hastalık başladıktan birkaç gün sonra kişinin vücudunda kızarıklıklar başlar. Kısa sürede bu kızarıklıklar yüz, kol, göğüs, sırt, bacaklar olmak üzere bütün vücuda yayılır. Bütün vücuda dağılabilen kızıl lekeler, dudaklarda görülmez. Söz konusu lekeler, bir hafta sonunda etkisini yitirmeye başlar, yüksek ateş artık düşmüştür. Kızıl hastalığının hafif atlatılmasında ülkemizin ikliminin de etkisi vardır.

kızıl hastalığı

Kızıl Hastalığı Tedavisi

Kızıl hastalığı tedavisi için tek başına kalabileceği ve çevresindekilere hastalığı bulaştıramayacağı bir yere alınır. En az 3 hafta yataklı istirahat gerekir. Yattığı odanın sık sık havalandırılması, güneş görmesi, ışıklı olması gerekir. Bol sıvı gıdalar tüketilmeli, bol bol süt ve yoğurt yenilmelidir. Doktor, gerekli gördüğü takdirde kalp ve damarları güçlendirecek ilaçlar verebilir. Bunun yanında sulfamid, Penicilin denilen antibiyotik kullanılabilir.

Kızıl Hastalığından Korunma Yolları

Kızıl hastalığından korunmak için kesinlikle hijyene çok dikkat etmelisiniz. Kızıl hastası olan kişinin hiçbir eşyasını kullanmamalısınız. Kızıl hastası olan bir çocuğun mümkünse 40 gün okula gitmemesi gerekir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 5 YORUM
  1. guliş dedi ki:

    oğlum yedi gün önce hastalandı bulantı kusma baş ağrısı boğaz ağrısı sırt ağrısı 38.3 derece ateş vardı .doktora götürdüm boğazı kötü dedi . gribal bir ilaç verdi. kısa sürede ateş düştü hiç ateş düşürücü vermedik koltuk altlarında ve kasıklarında döküntüler oluştu sonra aklıma kızıl geldi küçükken de geçirmişti şimdi 11 yaşında şu an döküntüleri soyuluyor.antibiyotik kullanmadık tekrar doktora götürmem gerekir mi? gözleri pembemsi kırmızımsı .bu hastalığın etkisi olabilir mi?

  2. ela dedi ki:

    babamın hastalığı da kızıl hastalığına benziyor,ama babamın sırtında yuvarlak kırmızı kırmızı sivilceye benzeyen baloncuklar var.bu hastalık yayılıyor hastalığın adını ve tedavisini söyleyebilir misiniz acaba ?

  3. gizem dedi ki:

    13 yaşında oğlum kızıl çıkardı,bugün 4. gün ateşi azaldı fakat ben kızılın bu kadar bulaşıcı olduğu bilmiyordum. bize 7 günlük antibiotik tedavi verildi çünkü oğlumun penisiline alarjisi var.antibiotiği bitince kontrole gitmemiz gerekli, peki herhangi bir test yapılması gereklimi,boğaz kültürü yapılmalımı vb.birde ne zaman bonyo yapabilir.ablası ile aynı odada kalıyor ayrı yatmaları gerekiyormu?vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekürler.

  4. yüksel dedi ki:

    Ben bu kizil hastaligini gecirdim ama halada bakterisini tasiyorum 60 sene oldu halada kasiniyorum end ufak. Bir serinlikte kasinti basliyor beni alerjik yapti kurtulmam mumkunmu cok antibiotics kullandim fayda etmedi yaslandikca daha better oldu kafam cok kasinir oldu sinir etti beni caresi varmi lutfen yardim edin

  5. mustafa dedi ki:

    benim dilimde 3 4 haftadır dil pası denen bir rahatsızlık var iş yerımde aynaya baktıgımda anladım ilk gordugumde miğdem bulandı hatta bir an once temizleme ıstegı geldı içimden dilimin üstünde krem rengi bir tabaka ortası siyah dilimin arka tarafına dogru bir tabaka , aklıma binbir soru geldi internetten arastırma yaptım hastaneye gıttım penisilin ignesi verdiler ben bir faydasını gormedım tekrar gittigimde gargara verdiler bende dışkımda kıl kurdu gözlemlemiştim gargaramı alırken çiğneme tabletleri varmış kıl kurdunun onu da aldım kullandım herhangıbır degısen bırsey olmadı dilimi fırcalıyorum beyaz tabaka dilimin bir kısmında olmuyor fakat 2 gun temizlemessem tekrarlıyor doktora 2 defa cıkmama ragmen kesın bır tedavı olamadım cok şikayetcıyım bu durumdan normele dönmek istiyorum varsa önerınız uygulamak istiyorum herkese şimdiden teşekkürler