Kemik İliği Biyopsisi

Kemik iliği biyopsisi, kan hastalıkları gibi hastalıkların teşhisi için, özel bir iğne ile göğüs kemiği iliğine yapılan bir biyopsi uygulamasıdır.
İnsan vücudundaki uzun kemikler, sert bir dış alan ile bu alanın içinde var olan süngerimsi bir bölümden meydana gelir. Kemik iliği biyopsisi esnasında süngerimsi yapıdaki iç bölüme özel biyopsi iğnesi ile girilerek kemik iliğinden parça alınır. Alyuvarlar, akyuvarlar ve trombositler kemik iliğinde yapılanarak olgunlaşmaktadır. Bu sebeple birçok kan hastalıklarının teşhisinde kemik iliği biyopsisinin büyük önemi vardır. Bu metot sayesinde bir takım kansızlık sebepleri, lösemi ve lenf sistemi hastalıkları teşhis edilmektedir.

Kemik İliği Biyopsisi
Kemik iliği biyopsisi nasıl yapılır?
Kemik iliği biyopsisi kulağa ürkütücü gelse de son derece kolay bir uygulamadır. Oldukça kısa bir süre içersinde pek ağrı hissedilmeden bu işlem tamamlanır. Kemik iliği biyopsisinde özel bir iğne kullanılır. Biyopsi iğnesinin olması gerekenden daha derine girmesini önlemek amacı ile dışında bir halka bulunur. Kemiğe giriş yapıldıktan sonra içerdeki kılavuz iğne çıkarılır. Biyopsi iğnesinin gireceği yer kişinin yaşına ve hekime göre değişir. Yetişkin hastalarda biyopsi iğnesi göğüs kemiği ve leğen kemiğinin üst tarafına uygulanırken, bazen de omurların dikensi çıkıntılarından, kaburga kemiklerinden veya da ilik içeren herhangi bir kemikten de girilebilmektedir.
Çocuklarda ise şayet çocuk 1 yaş altında ise kaval kemiğinin ön yüzü, büyük ise kalça kemiğinin ön üst tarafı veya birinci ya da ikinci bel omurunun dikensi çıkıntıları kemik biyopsisinin yapılacağı yer olarak tercih ediliyor.
Kemik biyopsisi yapılırken bütün kurallara dikkat edilirse omurilik hasarlanması gibi bir sorun ortaya çıkmaz. Ancak biyopsi iğnesi kemiğin derinlerine sokulursa birtakım yapılar hasar alabilir. Bu risk özellikle göğüs kemiğinden biyopsi yapılırken olur. Göğüs kemiği biyopsisinde ikinci kaburgalar arasından girilir ve uygulamanın en kolay olduğu bölgedir. Hasta sırt üstü yatırılırken şayet kalça kemiğinden biyopsi yapılacaksa yan yatırılır. Kemik iliği biyopsisinin yapılacağa alan, tüylerden arındırılır ve bölge dezenfektan madde ile temizlenir. Akabinde bölgeye aneztezik madde verilerek uyuşturulur. Anestezinin etkisini göstermesi açısından biyopsi iğnesinin gireceği yer çok az kesilir. Ancak bölge göğüs kemiği ise bu kesi işlemine gerek yoktur. Akabinde biyopsi iğnesi ile kemik iliğine varılır ve sıvı çekilir. Hastanın bu esnada acı veya ağrı duyması çok hafif olup sadece birkaç saniye sürecektir. İliğin çekilmesi ile iğne çıkarılır. Kanama olmasın diye basınç uygulanabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 4 YORUM
  1. birsen dedi ki:

    Sayfanizi ilk defa göruyorum annem kadin hastaliklarindan ameliyat oldu 3senedir hastaneye gidip geldi sonuc olarak onkoloji bölumune gitti tümör görünmedigine fakat nöroloji ‘ye yönlendirildi kemikten igneyle parca alinmasi gerekiyomuş siz bu konuda beni aydinlatirmisiniz .

  2. neslihan dedi ki:

    Merhaba… benim 3 yildir devam eden kan ve demir eksikligim var. Kan 8.9 ve demirim 22 ye yukseldi haplarla çözüm olmadi. Trombositte 230 du. Ve doktorum 4 unite kan demir yuklemesi yapti serumla. Sonraki olcumlerde kan 9.9 demir 32 yukselirken trombosit 101 e dustu. Doktorum ilik yetersizliginden supheleniyor. Ne yapmam nereye basvurmam gerekir lutfen bana yol gosterin.. saygilar..

  3. Sanşye dedi ki:

    Kan sonucum iyi çıkmamış ilik alındı belden onun sonucuda iyi çıkmamış dr sadece şu bilgiyi verdi. Kansrede dönüşe bilir ilik kurumasıda olabilir takipe alıcaz benim eyim var bilmiyorum açıklama bu kandegerlerim 720 sizce benim neyim var kansermiyim

  4. selin dedi ki:

    trombosit sayım düşük olduğu için yapıldı,çok korktum tabi ama tek bir acı duymadım uyuşturucu iğnenin dışında,şimdi sonuçları bekliyorum.yaptıracak kişiler için söylüyorum emin olun acısız ve kısa bir operasyon büyütmeyin ama sonuçları kesin