Ayak kemikleri

Kemikler ve Eklemler

Ayak eklemi yapı itibariyle talus ile başlayıp, tibia ve fibula kemikleri ile ayak bileği eklemini meydana getirir.
Ayağın arka bölümünü topuk yani tıp dili ile talus ve kalkaneus oluşturmaktadır. Topuk (Talus) kalkaneus ile subtalar eklem ile birleşmektedirler.

Ayak ayak bilekleri yapı itibariyle ekleminden yukarı aşağı doğru hareket edebilirken, subtalar eklemden yanlara doğru salınım yaparak hareket ederler. Ayak bileği ekleminin biraz altında tarsal kemikler adı verilen 5 adet kemik vardır. Bu 5 tane kemik grup halinde hareket edip, eklemler vasıtasıyla gerektiğinde temasta bulunduğu yüzeye bağlı olarak oldukça güçlü bir yapı halini alabilirler.

Tarsal kemikler, daha ön bölümde bulunurlar ve 5 tane uzun kemik olarak bilinirler. Söz konusu bu yapıların ucunda ise yürüme fonksiyonu için gerekli olan falankslardan meydana gelen parmak eklemleri vardır. Parmaklar tarsal kemiklere (MTP) metatarsofalangeal eklem vasıtasıyla birleşmektedirler. Bunlar arasında en mühim olanı başparmağa ait olan birinci MTP eklemdir.

Kaval Kemiği (Tibia)

Bacak iskeleti, kamış kemiğinden ve kaval kemiğinden meydana gelir. Her iki kemik türü de bacağın dış tarafında durur. Kaval kemiği, üst bölümü ile uyluk kemiği ile eklemleşirken, alt uç bölümü ile de ayak bileğinin “Talus kemiği” ile eklemleşmektedir. Üst ucun hem iç ve dış tarafında birer kabarıklık dikkat çeker. İç tarafta olana “Kondilus mediali”, dış tarafta olana “Kondüus lateralis” adı verilir. Bu kabarıklıkların üst yüzeyleri bir eklem yüzeyi ile eklemleşmektedir.

kaval kemigi

Lateral kondüin dış-alt tarafında bir eklem yüzeyi daha vardır. Bu eklem yüzeyi de kamış kemiğinin üst uç bölümü ile eklemleşmektedir. Alt ucun iç tarafında “îç malleol” adı verilen bir kemik çıkıntısı dikkat çeker. Söz konusu bu kemik çıkıntısı, ayak bileğinin iç yönünde, derinin altında fark edilir. İç malleolün dış tarafı ve kaval kemiğinin alt ucunun alt yanı, birer eklem yüzeyi ile örtülüdür. Bu eklem yüzeyleri ise ayak bileğinin “Talus” adı verilen kemiği eklemleşmektedir. Alt ucun dış tarafında “Kamış kemiği çentiği” adı verilen ve eklem yüzeyi ile örtülü bir çentik vardır. Bu eklem yüzeyi de kamış kemiğinin alt uç tarafıyla eklemleşmektedir.

Ayak kemikleri

Kaslar

Ayağın yapacağı birçok hareket ligamentler vasıtasıyla bacağın altındaki kaslar tarafından sağlanmaktadır. Bu kaslarda meydana gelen kasılma sayesinde ayağın ayakta durması, kişinin koşması, yürümesi, atlaması gibi fonksiyonlar mümkün olmaktadır. Ayrıca bunlar dışındaki birçok ufak kas kemiklerin arasındaki konumları ile ayak tabanında döşeme meydana getirir.

 Damarlar

Damarlar, ayağın asıl kan kaynağı aynı isimle tanımlanan sinirle ilerler. Anterior tibial arter bazı ile hissedilip, ayak sırtında yer almaktadır.

Sinirler

Sinirler, tibialis posterior aynı ismi taşıyan damar ile ayak bileği iç çıkıntısının hemen arkasından girer ve ayak tabanı ile parmakların hissini sağlar. Daha birçok irili ufaklı sinir ayağın duyu ve motor fonksiyonlarını üstlenir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. cemile dedi ki:

    ayak parmağı çıkıntısı var ayak bileğime kadar sancı yapıyor ayakta fazla çalışamıyorum yol yürüyemiyorum yürüyünce kaynar su dökülmüş gibi yanıyor doktor ameliyat olman lazım diyor dışa doğru olan kemik çıkıntısını törpüleyecekler ameliyat olmam gerekiyormu bazıları ameliyat iyi deyil diyor sizin yorumlarınız nelerdir