İdrarda Bakteri Ürobilinojen ve Septik Şok

Bakteriüri olarak adlandırılan durum, idrarın içinde çok yüksek oranda bakteri barınması anlamına gelir. İdrar incelediğinde genelde görülen bakteri türleri, koli, stafilokok ve streptokok adlı bakterilerdir ve idrar rengi bulanıktır. İdrar yollarındaki bakterilerin sebebi incelendiğinde, bademcikler, bağırsaklar veya idrar yollarındaki herhangi bir yapı kaynaklı olduğu görülür. İdrarda bakteri tedavisi için, öncelikle bakterinin kaynağının tespit edilmesi gerekir. Akabinde çıkan sonuca göre en uygun tedavi yoluna gidilir. İdrar kesesi ve böbrekler kendilerine has yapıları gereği mikropsuz organlardır. Fakat siyekten geçerken idrar mikrop bulaşabilir.

İdrarda bakteri

Bu sırada idrar kesesine steril şartlarda konulan bir sonda ile idrar örneği alınarak bakteri görülmesi, bakteriüri nedeninin ortaya çıkarılmasında oldukça etkili bir metottur. Bu sonuç genelde idrarda bakteri kökenli bir iltihabın varlığını ya da ender olarak kandan gelen bakterilerin böbrekler aracılığı ile atıldığını ifade eder.

Bakteriüri tespit edilmesi için idrarın taze olması gerekir. Zira bekleyen bir idrara havadaki mikropların bulaşma ihtimali yüksektir. Çünkü idrar mikropların üremesi için son derece müsait bir mekândır. Bunun yanında idrar çökeltisinde görülen bakterinin de kesinlikle tespit edilmesi gerekir. Laboratuar ortamında, enfekte edilmiş olan idrarın, değişik kültür mekânlarına ekilmesiyle gerçekleştirilmedir. İdrardaki bakterinin oranının, sayısının doğru tespit edilmesi, tedavinin başarılı olması açısından sonra derece önemlidir. Bu sebeple idrarda bakteri aranılan testler titizlikle yapılmalıdır.

İdrarda Ürobilinojen

Genellikle anormal bir durum yoksa idrardaki ürobilinojen oranı, niteleyici bakımdan negatif iken, 24 saatlik bir zaman diliminde idrarda 0.2.5 mg oranında ürobilinojen saptanır. Yıkım ürünleri arasında ürobilinojen, ürobilin, sterkobilinojen ve sterkobilin bilirubinnin sayılabilir. Çoğunlukla dışkı ile görülür ve karaciğerde bulunan fazlalık safranın atılması esnasında bu tip maddeler bağırsakta emilip idrar sayesinde vücuttan atılırlar.

Ürobilinojen

Ürobilinojen değerinin artmasına neden bir takım faktörler şunlardır:

Portal siroz vakalarının yaşanması halinde
Akut hepatitin tedavi edilerek iyileşme süresi
Akutta meydana gelen önemli enfeksiyonlar
Konjestif kalp yetmezliği problemleri
Hepatit hastalığının erken evresi
Karaciğer nekroz vakaları
Toksik ajan ve ilaçların yüksek miktarda kullanılması
Hemolitik vakalar
Dokularda kanama akabinde ortaya çıkan kabızlık vakaları
Pernisiyöz anemiler
Kurşun zehirlenmesi olan bazı belirtiler
Yüksek ateş sorunları
Ürobilinojenin idrarda bulunmayışı
Tam safra yolunda oluşan tıkanmalar

Septik Şok Nedir

Bakterilerin endotoksin adındaki zehirli maddeyi üretmesi halidir. Bu zehir nedeni ile rahatsızlanan bireyin metabolizması direk antikorları bu alana yollar. Antikorlar etkisiz hale getirmek adına endotoksine bağlanırlar. Bu da anafilatoksin adında bir maddenin üretimini sağlar. Bu madde ile adrenalin, noradrenalin, histamin, serotonin ve kini gibi damarlarda söz sahibi maddelerin serbest kalması demektir. Sanki vücutta bir kanama varmış gibi damarlar kendilerini korumak adına küçülmeye başlar.
Septik Şok
Kanama halinde kalbe daha az kan gitmektedir. Sepsis iltihap yapıcı veya zehir salgılayan bakterilerin salgılarının kana karışması demektir. Sepsis nedeni ile kaynaklanan rahatsızlıklara septik şok adı verilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.