Hipertiroidi

Hipertiroidi, tiroid bezlerinin olması gereken fazla çalışması sonucu, yüksek oranda tiroid hormonunun üretilmesi anlamına gelir. Farklı sebepler yüzünden kanda bulunan tiroid hormonunun artış göstermesine ise tirotoksikoz adı verilir. Her iki tiroid tipinin de belirtileri benzerlik gösterir. Zira her iki olguda da kanda bulunan T3 ve T4 tiroid hormonlarının seviyesinde artış gözlenir. Kanda bulunan TSH seviyesinde düşme meydana gelir. En çok görülen sebebi ise Graves hastalığı olarak bilinir. Özellikle yaşlı hastalarda görülen sıcak nodüller hipertiroidin diğer sebepleri arasındadır. Ayrıca kontrolsüzce alınan tiroid hormonu, birtakım iltihabi tiroid hastalıkları, fazlaca iyot tüketimi, doğum sonrası tiroid gibi farklı olgularda hipertiroidi hastalığının sebepleri arasındadır. Hipertiroidi oldukça rahatsızlık ve şikâyet meydana getiren, zarar verici toksit bir vakadır.

Hipertiroidi belirtileri nelerdir?

Hipertiroidi belirtileri arasında en çok dikkat çeken, aşırı sinirlilik, çarpıntı, hızla zayıflama, ellerde sebepsiz titreme, güçsüz kaslar, vücut sıcaklığında artış, aşırı terleme, saç dökülmesi, nemli cilt, kolay ve sık sık kırılan tırnaklar, bağırsak hareketlerine hızlılık, adet düzensizliği, adet kanamalarında dikkat çekici azalma, gözlerde şişlik, çift görme gibi şikâyetler sayılabilir.

Hipertiroidi hastalığında kalp çarpıntısı uyarıcı bir belirti midir?

Kalp çarpıntısı, hipertiroidi hastalığının en net bulgusudur. Kalp çarpıntısı olmadan hipertiroidi olmaz denilebilir. Bu sebeple hipertiroidi hastalarının ilk şikâyeti kalp çarpıntısıdır. Hipertiroidi hastaları en ufak bir fiziksel aktivite de çok fazla kalp çarpıntısı hissedebilirler. Hatta bazı durumlarda hiçbir fiziksel harekette bulunmadıkları halde, efor sarf etmedikleri halde kalp çarpıntısı yaşadıklarını belirtiler. Daha ileri vakalarda ise kalp çarpıntısı, kalp ritim bozukluğuna kadar ilerleyebilir. Bu sebeple kalp çarpıntısı şikâyeti ile gelen hastalara mutlaka tiroid hormon testlerinin yapılması gerekir.

Hipertiroidi hastalığı iştah açar mı?

Kesinlikle evet. Hipertiroidi ile birlikte hastaların dikkat çekici bir fazla yeme isteği duyduğu gözlenir.iştah açılması gençlerde, yaşlılara göre daha fazla görülür. Lakin çok fazla yemelerine rağmen kilo almadıkları, hatta zayıfladıkları görülür. Çünkü hipertiroidi bazal metabolizmayı, doğal olarak da oksijen ve enerji tüketimini artırır. Kişi sıcağa karşı tahammülsüzlük gösterir, çünkü vücut ısısında belirgin artış meydana gelir. Artan metabolizmanın akabinde de iştah artışı görülür. Bu ilk iştah artışında hasta kilo alabilir ancak hastalığın bir sonraki evrelerinde hızla zayıflar.

Hipertiroidi belirtileri Nelerdir?

Hipertiroidide, göz kaslarında güçsüzlük oluşur ve buna bağlı olarak göz kapakları normalin dışında açık hale gelir. Gözlerde büyüme, nemlilik, parlak nemli bir hal gözlenir. Bu durum Hipertiroidi tedavisi ile düzelirken, eğer Graves hastalığına bağlı olarak gözlerin ileri, dışarı doğru fırlaması söz konusu olmuş ise, Hipertiroidi tedavisi sonrasında bu durum düzelmeyebilir. Bu durumlarda çift görme sorunu ortaya çıkabilir. Sigara içen kişilerde gözlerin ileri doğru fırlaması arasında bir bağ vardır. Ayrıca hastalığın tedavisini de sigara zorlaştırmaktadır. Bu sebeple sigara bırakılması mutlaka Hipertiroidi hastasına tavsiye edilir.
Hipertiroidi

Çok terleyen ve çok su içenlerde hipertiroidi şüphesi duyulmalı mıdır?

Hipertiroidi hastaları çok fazla terlerler. Oturdukları yerde hiçbir iş yapamadıkları halde terlemeye devam ettikleri görülür. Vücuttan ter yoluyla atılan su kaybını karşılamak için istemsizce çok fazla su içme isteği duyarlar. Bu sebeple fazla terleme akabinde fazla su içme hallerinde Hipertiroidi testleri yapılmalıdır.

Hipertiroidi kısırlığa sebep olur mu?

Hipertiroidi, vücudun bütün sistemlerini etkilediği gibi üreme sistemlerini ve üreme hormonlarını da etkiler. Kadınlarda düzensiz adet dönemlerine, adet kanamalarının azalmasına, yumurtalamanın azalmasına, cinsel isteksizliğe sebep olur. Bu sebeplerde kadınlarda gebe kalma ihtimali zorlaşabilir. Lakin Hipertiroidi tedavisi olunduğu zaman bu sorunlar ortadan kalkar. Erkeklerde ise, durum biraz daha farklıdır. Hastalığın ilk başlarında cinsel performansta artış gözlenirken, hastalığın ilerlemesi ile birlikte cinsel isteksizlik görülür. Ayrıca erkeklerde meme büyümesi gözlenir. Fakat bütün bu sorunlarda tedavisi sonrasında yok olur. Dolayısıyla kısırlık sebebi değildir.

Hipertiroidi hastalığında deri de ne gibi değişlilikler görülür?

Hipertiroidi ile birlikte vücut ısısında artış gözlenir ve akabinde derinin aşırı nemlendiği ve inceldiği görülür. Özellikle ayak derisinde kalınlaşmalar ve ödem gözlenebilir. Ellerde ve avuç içlerinde damarların genişlemesi yüzünden kızarıklıklar gözlenebilir. Tırnaklarda cansızlık ve kırılma, saçlarda dökülme saç derisinde sağlıksız alanlar, vücudun farklı yerlerinde deri kaşıntıları gözlenebilir.

Hipertiroidi ve kemik erimesi arasında ilişki var mı?

Evet. Çünkü Hipertiroidi kemik metabolizmasını bozmaktadır ve kemik erimesine sebep olmaktadır. Kemiklerde bulunan kalsiyum azalır ve kan ile idrardaki kalsiyum artar. Bedende ciddi bir kalsiyum kaybı gözlenir. Söz konusu sorun menopoza girmiş kadınlar için daha önemlidir. Zira menopoz sebebiyle zaten kemik erimesi yaşamakta olan kadınlar, birde Hipertiroidi etkisi ile bir kat daha kemik erimesi sorunu ile karşı karşıya kalırlar.

Hipertiroidinin sebepleri nelerdir?

Hipertiroidinin bilinen en belirgin nedeni Graves hastalığıdır. Graves hastalığının nedeni ise net olarak bilinmemektedir. Bağışıklık sisteminde meydana gelen bir bozulma ile tiroid bezinin gereğinden fazla neden olan proteinler vücutta üretilir. Hipertiroidinin bir diğer nedeni ise çok çalışan nodüllerdir. Sıcak nodüller, tiroid bezinden ayrı olarak sürekli ve çok fazla oranda tiroid hormonu üretirler ve kana aktarırlar. Tiroid bezinin iltihaplanması halinde, aşırı iyot alımı ve tiroid bezinin farklı nedenlerle hasar olması hipertiroidinin ender görülen öteki nedenleri arasında sayılabilir. Hipotiroidinin tedavisi esnasında verilen tiroid hormonlarının kontrolsüz ve fazla alımı da hipertiroidinin oluşma nedenleri arasında yer alır.

Hipertiroidi hangi yöntemlerle teşhis edilir?

Hipertiroidi çok açık seyreden bir hastalık olduğu için, teşhisi koymak zor olmaz. Belirtiler ışığında yapılan genel testler tanı koymak için yeterlidir. Hastalığın kesin teşhisi için kanda tiroid hormonlarının ve TSH’nın seviyesi gözlenir. Genellikle T3 veya T4’ün her ikisi ya da yalnızca bir tanesi yüksek bulunur. Graves hastalığı durumunda ise tiroid antikorları yükselir. Tiroid sintigrafisi ile nodüllerin fonksiyonu ile ilgili bilgi edinilir. Tiroid uptake testi ise tiroid bezinin bütün fonksiyonları hakkında bilgi verir.

Hipertiroidi Tedavisi

Hipertiroidi, kişiyi çok fazla rahatsız eden ve bedene hasar veren bir klinik durumdur. Bu sebeple kesinlikle tedavi edilmeli ve kısa zamanda tedaviye başlanmalıdır. Tedavi için farklı yollar mevcuttur. Uygulanan ilaç tedavisi ile hastalığın belirtileri bir müddet sonra yok olur. Lakin tam tedavi için uzun bir süreye ihtiyaç olabilir. İlaç tedavisi sırasında kullanılıyorsa eğer, sigara kesinlikle bırakılmalıdır. İlaç tedavisi dışından Radyoaktif iyot tedavisi (atom) diğer bir Hipertiroidi tedavi yöntemidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 5 YORUM
  1. beyhan dedi ki:

    ben 2006 yılında vücudumda şilikve beynimin uyulmasından dolayı Nöroloji doktoruna gittim kan tahlili sonrasında hipo trohit hastası olduğumu öğrendim ve Ölene kadar ilaç içmem gerektiğini söyledi endokrin doktorum önceki ilacım levatriondu. Şimdiki kullandığım ilacımın adı …… alıyorum ama bu ilacı kullanmama rağmen bunalıma giriyorum karşılıyorum bazen çabuk yoruluyorum ölecekmiş gibi oluyorum ısınmıyorum bazende 🙁 rica ederim ne olur bana ne yapmam gerektiğini anlatırmısınız veyahutta hangi vitaminleri almalıyım önce çok kiloluydum şimdi diyete başladım ve 16 kilo verebildim çok mutluyum ama özellikle adet dönemim yaklaşırken ölecekmiş gibi oluyorum bazen adet günüm bittiğinde rahatlıyorum bazende hastalığım devam ediyor ne olur neler yapmam gerektiği hakkında beni bilgilendirirmisiniz ?

  2. sibel a. dedi ki:

    MERHABA bende de hipertiroid çıktı ilaca başladım üç gün oldu fakat heryerde bakıyorum çok hızlı kilo verildiği yazıyo aksine ben çok fazla kilo aldım 8 ay içerisinde 49 kilodan 64 kiloya çıktım ne yapmalıyım.
    Teşekkürler.

  3. Yunus Ç. dedi ki:

    Hipertiroidiye bağlı uyku bozukluğu oluşabiliyor mu? Kimi zaman hiperaktif sonrası yığılma oluşması normal midir? Tasikardi sonrası bu hastalar bradikardi oluşması ve buna bağlı laterji koma durumu görünür mü? Lütfen cevaplar misiniz. Ve bu cevaplara uygun kapsamlı bilgi edinebileceğim dokümanlar var mıdır?

  4. hüseyin dedi ki:

    bende çok yüksek derecede hiper troidi var.yukarıdaki metinde geçen bütün belirtiler bende mevcut. ilaç tedavisi başladım,fakat zehir gibi acı olduğu için bıraktım.keşke diyorum bırakmasam diye fakat iş işten geçti.saçlarım dökülüyor.titremem çoğaldı,en önemlisi vücut yörgunlluğu başladı.benden tavsiye ne olursanız olun ths t3 t4 tahlillerini yaptırın.ve kendinizden emin olun.

  5. Çiğdem dedi ki:

    Bilgilendirici bir yazı . Çocuklarda hipertiroidi aynı şekildemi seyreder ve tedavisi farklılık gösterirmi acaba ?kızım 7 yaşında lenfoma tedavisi gördü ,radtoterapiden sonra hipertiroidi tanısı kondu şu an ilaç kullanıyoruz .bilgilendirirseniz sevinirim teşekkürler.