Şeker Hastalığı

ŞEKER HASTALIĞI NEDİR?

Her insanın vücudunda, midenin arka tarafında, pankreas diye adlandırılan bir bez vardır. Bu bez sayesinde insanın vücudundaki kan şekeri dengede tutmaya yarayan hormonları salgılar. Bu salgılanmakta olan hormonlardan biri de insülin hormondur. İnsülin hormonunun salgılanmaması ya da yetersiz derecede salgılanması ile hücrelere enerji sağlamak gibi bir işlevi olan şeker hücreye girememeye başlar. Akabinde hücreye giremeyen şeker, kanın içersinde depolanmaya başlar. Böylece de kanın içinde olması gereken şeker oranı hızla yükselmeye başlar. Kan içinde olması gerekenin daha fazlası biriken şeker, diğer tüm hücrelerinde zarar görmesine sebep olur. Çünkü fazla orandaki şeker miktarı vücut için bir çeşit zehir gibidir.

ŞEKER HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Şeker hastalığının belirtileri arasında sık sık susama, iştah artışı, bir türlü doymama, cilt kuruması, sürekli yorgunluktan ve halsizlikten şikâyetler başlar, yaralarda çok geç iyileşme, görme bozuklukları sayılabilir.

ŞEKER HASTALARINDA HANGİ HASTALIKLAR VEYA RAHATSIZLIKLAR GÖRÜLEBİLİR?

Şeker hastalığı, tedavi için gereken yöntemler uygulanmadığı takdirde damar hastalıklarına, kalp hastalıklarına, böbrek hastalıklarına, beyin hastalıklarına, körlüğe, felce, tansiyon hastalığına sebep olabilir.

şeker hastalığı diabet

ŞEKER HASTALIĞININ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

İki farklı çeşitte şeker hastalığı vardır:

TİP 1 ŞEKER HASTALIĞI

Tip 1 şeker hastalığının ortaya çıkışı, Pankreasta insülin üreten beta hücrelerin hasar görmesi ya da insülin yapımını engelleyen bazı hastalıkların varlığı ile gerçekleşir. Tip 1 şeker hastalığı çok kısa sürede başlayabilir.
Tip 1 şeker hastalığının göze çarpan 3 ana bulgusu vardır:
Kandaki şeker oranının hızla artması
Karaciğerin, enerji ve kolesterol için yağ kullanmaya başlaması.
Bedende var olan proteinlerin azalmaya başlaması.

Tip 1 şeker hastalığının görülme yaşı çoğunlukla 20 yaş öncesidir.

TİP 2 ŞEKER HASTALIĞI

Tip 2 şeker hastalığında asıl problem insülin eksikliği değil, insülinin etki edememesidir. İnsülinin bağlanma noktasının problemli olduğu veya bağlanma nokta sayısının çok az olduğu gözlenir. Tip 2 şeker hastalığı, tip 1 şeker hastalığına göre daha çok görülen ve yetişkinlerde rastlanılan, ortalama 40 yaş sonrası meydana çıkan bir hastalıktır. Bazen de gebelik zamanında, gebelik hormonları sebebiyle gebelik diyeti ortaya çıkar. Doğum gerçekleşince bu sorun ortadan kalkar. Ancak 10 ila 20 yıl içinde tip 2 şeker hastalığı kadında görülebilir.

KİMLERDE ŞEKER HASTALIĞI GÖRÜLME İHTİMALİ DAHA YÜKSEKTİR?

Aile bireylerinde şeker hastalığı olan kişide, şeker hastalığı görülme ihtimali yüksektir. Zira şeker hastalığının genetik yönü vardır. Bunun yanında çok fazla yemek yiyen, az hareket eden, yüksek tansiyon hastası olan, bel çevresi kadınlarda 88 cm, erkeklerde 102 cm den fazla olan kişilerde şeker hastalığı görülme riski vardır.

ŞEKER HASTALIĞI TEŞHİSİ NASIL KONULUR?

Şeker hastalığı tanısı için idrar testi, kan testi yaptırmak gerekir. bunun yanında şeker hastalığının tanısında kolaylık sağlayan diğer etkenler ise: nefesin aseton kokması, kanlı idrar, açlık kan şekeri ölçümü, gtt.

ŞEKER HASTALIĞI TEDAVİSİ

Şeker hastalığı tedavisinde en önemli yöntem, insülin tedavisidir. Vücuda verilen insülin sayesinde vücudun kan şekeri ayarlanabilir. Verilecek olan insülin miktarının doktorun yaptığı kontrollerden sonra uygun gördüğü dozajlarda yapılması gerekir.
Bunun dışında kesinlikle uyması gerekilen diyet listesi verilir. Şeker bal gibi yiyeceklerden uzak durulması tavsiye edilir. Katı margarinlerden ve hayvansal yağlardan uzak durulması gerekir. Bol bol düzenli hareket, spor yapılması gerekir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 9 YORUM
  1. ali dedi ki:

    ŞEKER HASTASIYIM GÜNDE 3 AD İLAÇ ALMAKTAYIM.SABAH AÇ OLARAK 1 KAHVALTIDAN SONRA 1 AKŞAMDA YEMEK ARKASI 1 AYAKLARIMDA YANMA YORGUNLUK HALSIZLIK GİBİ ŞİKAYETLERİM SÖZ KONUSU KİLO SORUNUMDA VAR KİLO VEREMİYORUM Bİ TÜRLÜ

  2. sema dedi ki:

    5 aylık evliyim aşırı halsizlik durumum söz konusu. çok su tüketmeme rağmen çok sık idrara çıkıyorum. gece yatağa uzandığımda mide bulantısı bazende yanma oluyo. son zamanlarda sürekli bişeyler yeme ihtiyocı hissediyorum özellikle tatlı yemeden uyuyamıyorum. sabah uyanınca ilk aklıma cikolata falan geliyo. 88 doğumluyum. 158 boyluyum. 63 kilodayım aşırı tatlı yediğimden heralde hızla kilo alıyorum. acaba şeker hastası olabilir miym?

  3. enise dedi ki:

    ya ben içden çoook yanıyorum ayaklarımın altı resmen fokurduyo ama dokunsam ayaklarıma hiçbişi yok yüzümde çook yanar ama oda öyle dokununca vücud ısım normal dısarda bi iki dolanıp eve geliyim bisey yapma isteğim gelmiyo ama tatlı bisey yedim zamn özellikle üzüm kendime geliyorum toplanıyorum ve sıcacık havada bile üşüyorum yardımcı olursanız çoooook sevinirim yaşım 22

  4. enise dedi ki:

    ve ben bide yerde böbreklerimin üstüne yatamıyorum o an sanki yerinden çıkacakarmış g!b! Oluyolar ağrı felan olmuyo bunuda rica etsemM

  5. zehra dedi ki:

    slm benim aglum yaklasik bir aydir devamli su iciyor vede asiri derecede kilo veriyordu doktor devam li guatiri varonda dedi iyice rahatsilandi hastaneye gittik ve orda seker hastaligi oldugu ve sekerinin 570oldugu solendi tup 1mis genc sekeri ve omur boyu unisilun kullanacak tavsiyem doktora gidip kendinizi kontrol edin cok uzucu ve ben berbat durumdayim suan ve oglum daha 16 yasinda

  6. turan dedi ki:

    Annem şeker hastası ve ayak parmağında çatlak vardı.2 haftadır parmağında kanama var ve devam ediyor.Tedavisi mümkünmüdür ne yapılması gerekiyor

  7. sefer dedi ki:

    mrb ben sefer bey bendeki sorun gece idrara üç dört kere kalkıyorum çok su içiyorum günde ortalama 2 LT SU İÇİYORUM UYKU SIKSIK ALIYOR BENİ SİGARAYI BIRAKTIM 10kg fazla aldım halsizlik ağız kuruması şekerim 200 çıktı benim durumum ne olcak. bane ne tavsiye edersiniz. tşkler.

  8. serpil dedi ki:

    eşimin açlık şekeri 124 tokluk şekeri 204 kendisi kalp hastası kalp pili var cardoren concor adında iki kalp hapı var birde kolestrol hapı kullanıyor acaba şeker hastalığı var mı yok mu öğrenmek istiyorum vede nasıl bir tedavi uygulanır şimdiden teşekkürler

  9. Abdurrahim dedi ki:

    slm ben son zamanlarda çok su içiyorum günde 4 5 litre içiyorum bir haftadır gözlerim bulanık görüyor çok idrarım çıkıyor şekerim mi var daha hastaneye gitmedim şeker hastalığı kalıcımı şimdiden tşk