Fil Hastalığı

Fil hastalığı tıp dilinde lenf ödem olarak adlandırılır. Vücudun lenf sistemindeki yetersizliği nedeni ile bu hastalık ortaya çıkmaktadır. Doğuştan olabilmekle beraber ipliksi ve yuvarlak solucanlardan dolayı da geçebilmektedir. Şöyle ki bu solucanlar larvalarını bıraktıklarında, sivrisineklerin larvaları alıp insanlara taşıması ve sivrisineğin insanı sokarak lenf sistemine bu larvaların ulaşması şeklinde de görülebilir. Larvalar lenf damarlarındaki akışı tıkayarak engellemektedir. Tıkanan alanlarda iltihaplanmalar şişmeler ve ağrılar görülmektedir. Şişlikler vücut bölgesinde bel altında kendisini gösterir. Bu şişlikler diğer bir değişle lenflerde oluşan ödemler o kadar büyür ki görünüm fil bacağına benzetilmektedir. Bu nedenle hastalığın ismi de fil hastalığı olarak tıp literatürüne geçmiştir. Aynı zamanda fil hastalığı yani lenf ödemi kanserli hastalarda da görülebilmektedir. Kanser oluşumu yapan hücrelerin lenf sistemini tıkaması ile ya da ameliyatlarda yanlış uygulamalara maruz kalınması ile de fil hastalığı görülebilir.

Fil Hastalığı Tanısı Nasıl Konulur?

Fil hastalığında yani lenflerde oluşan ödemler vücuttaki normal ödemden büyüklük açısından daha fazladır. Teşhis doktor tarafından konulmaktadır. Beli altı bölgesinde bulunan bu şişliklere doktor parmakları ile bastırır. Bu esnada parmağın basıldığı yerlerde oluşan çukur hastalığın kesin tanısıdır. İlerleyen zamanlarda deride kalınlaşma söz konusu olur. Aynı zamanda deri rengi koyulaşmaktadır. Vücut ısısında yükselme görülür. Öksürük sorunu görülmektedir.

Fil Hastalığı

Fil Hastalığının Tedavisi Nasıl Olmaktadır?

Öncelikle fil hastalığı olan kişilerin hijyenlerine çok dikkat etmesi gerekmektedir. Bunun yanında cerrahi işlemlerle vücuttaki fazla deri çıkartılır. İlaç tedavisi aksatılmadan ve uygun dozlarda hekim tavsiyesi üzerine uygulanır. Daha sonrasında da fizyoterapi tedavisi başar. Fizyoterapi tedavisi oldukça önemlidir ve ilaç tedavisi ile birlikte yürütülmektedir. Fizyoterapi tedavisinde hastanın yapacağı belli hareketler vardır. Bunun yanında fizyoterapi tedavisinde ayakların yukarıya uzatılarak kan dolaşımının eskisi gibi olması amaçlanmaktadır. Tedavi süreci hastanın iyileşme durumu göz önüne alınarak üç dört hafta kadar sürebilmektedir. Tedavi sürecinde hastaların sıkı kıyafetler ya da bandaj takmaları istenmektedir.

Fil Hastalığının İnsan Üzerindeki Psikolojik Etkisi Nedir?

Öncelikle bu oldukça zor bir dönemdir. Hasta evden çıkmak istemez lenf kanallarının tıkanmasının dışında aynı zamanda dışarıya çıkıp dolaşmayan hastalarda sürekli oturmaktan ya da yatmaktan dolayı yaralar oluşabilir. Hasta birde bu durumla uğraşmak zorunda kalabilir. Bu yaraların iyileşmesi normal bir yaraya göre daha zor olacaktır. Çünkü yaralar kan dolaşımında bulunan oksijen sayesinde yenilenir ve iyileşir. Fakat lenf sisteminde bir diğer değişle dolaşım sisteminde sorun olması yaraların iyileşme sürecini oldukça yavaşlatacaktır. Hasta hem bu ağrılarla hem de fiziksel anlamda kendisini rahatsız eden bu görüntü ile uğraşmak zorunda kalır. Tüm bunların yanında birkaç haftalık tedavi uygulandıktan sonra hastanın ömür boyu kendisine dikkat etmesi gerekmektedir. En ufak bir ihmalde her şeye yeniden başlamak zorunda kalabilir. Fil hastalığı tedavisi ömür boyu dikkat ve özen göstermek zorunda kalınan bir rahatsızlıktır. Belli dönemlerde sorun olmasa bile tedavilere veya kontrollere gitmek zorunda kalınabilir. Hastalar için fil hastalığı ile yaşamak oldukça zordur. Hatta psikolojik destek bile alınması gerekebilir.

Fil Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?

Fil hastalığı insandan insana bulaşmaz. Fakat ipliksi ve yuvarlak solucanların larvalarının insan kanı ile tanışması sonucu bu hastalık ortaya çıkabilmektedir. Genel anlamda bu hastalık erkeklere oranlar kadınlarda üç kat fazla olarak rastlanılır. Hastalık genel olarak Tanzanya, Uganda,Kenya, Rwanda, sudan, Burundi, ve Etopya gibi ülkelerde görülmektedir. Bu alanlarda yaşamakta olan solucanlar ve böcekler tarafından hastalık bulaşmaktadır. Çünkü bu ülkeler tropikal ülkelerdir ve türce fazla böcek barındırmaktadır. Korunma yöntemi olarak yöresel halka cibinlik giyerek uyumaları ve sıklıkla böcek ilacı kullanmaları tavsiye edilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.