Elektrik Çarpması

Elektrik Çarpması

Elektrik çarpması, evlerde veya işyerlerinde elektrikli cihazlardan, prizlerden, elektrik kaçaklarından, iletim kablolarında meydana gelen kopmalardan veya yıldırım düşmesi, elektrik direklerine tırmanılması gibi farklı sebeplerden meydana gelebilir.
Elektrik çarpması ile vücuda aniden yüklenen elektrik akımı yüksek voltaj ise kişi de kalp durması, solunum durması, şok, ölüm gibi sonuçlara sebep olabilir.
Söz konusu elektrik şoku solunumu ve kalp atışlarını etkilemektedir ve elektrik akımı bedende ne kadar uzun süre devam ederse bırakacağı hasar o kadar fazla olur. Kısa süreli ve düşük voltajlı elektrik çarpmaları ufak kızarıklıklarla atlatılabilir.

Elektrik Çarpmasının Belirtileri nelerdir?

Cilt üzerinde kızarıklıklar.
Derinin üzerinde belirgin yanık, kararma görüntüleri.
Bilinç kaybı.
Dolaşım sistemlerinde ve solunum sistemlerinde meydana gelen bozulma.
Şok belirtileri

Elektrik Çarpması

Elektrik Çarpmasında İlk Yardım

Elektrik çarpılması yaşayan kişiye ilk yardım için öncelikle yardımcı kişinin kendi hayatını tehlikeye atacak davranışlardan kaçınması gerekir. Yapılabiliyorsa öncelikle elektrik akımı şalterden hemen kesilmelidir. Bu yapılamıyorsa, elektrik iletmeyen kuru tahta, sopa, ip, deri kemer ya da kuru gazete tomarı gibi bir cisimle, elektriğe çarpılan kişi ile kablonun teması kesilmelidir.
Olayın gerçekleştiği ortamda öncelikle lkyardımın ABC’si kontrol edilmeli ve sağlanmalıdır. Kişi bilinç kaybı yaşıyorsa hemen koma pozisyonu verilmelidir. Kalp masajı gerekli ise kalp masajı uygulama bölgesine şoklama maksadıyla bir yumruk vurulur. Herhangi bir yanık ve yaralanama durumunda asla yanık üzerine krem, salça, diş macunu vb şeyler sürmeden, ayağa kaldırılmadan gelen ambulans ile hastaneye ulaştırılır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.