Burun Kanaması

Burun kanamasının sebepleri nelerdir?

Burun kanamaları çoğu zaman endişeye mahal olmayan sebepler yüzünden meydana gelirken, ender de olsa önemli hastalıklıların belirtileri olabilir. Genelde burnun kendi yapısına bağlı olarak gelişen burun kanamaları bazı zamanlar farklı hastalıklardan da kaynaklanıyor olabilir.

Burun içinde zaman zaman meydana gelen kabuklanmaları kişinin parmakla temizlemeye çalışması sonucu, burnun ön tarafındaki çok kolay kanayan bölgenin tahriş olması ile burun kanaması meydana gelebilir. Bu tür burun kanaması çoğunlukla küçük çocuklarda görülür.

Burna alınan darbeler, kazalar, burun ameliyatları gibi sebepler sonucunda burun kanaması oluşabilir. Bu tür durumlarda oluşan burun kanaması genelde kısa sürelidir. Ancak yüzdeki kemik dokularının kırılması halinde daha ciddi sorunlar oluşabilir.

Burun içindeki damarların aşırı büyümesi sonucu, burun içinde tümörlerin oluşması sonucu burun kanaması meydana gelebilir. Çok zararsız gibi görünen enfeksiyon hastalıkları, nezle, şiddetli öksürük, sinüzit, kızamık, gibi hastalıklar burun kanamasının sebeplerinden olabilir.

Yaşı ilerlemiş kişilerin burun damar yapılarında zamanla bozukluklar meydana gelmesiyle burun kanamaları başlayabilir. Kişinin kullandığı aspirin gibi kan pıhtılaşmasını sağlayan ilaçlar burun kanamasını gerçekleştirebilir. Akut lösemiler yani kan kanseri belirtisi de burun kanaması olarak kendini gösterebilir.

Alerjik burun hastalıkları, ani basınç değişiklikleri de burun kanamasına sebep olabilir. Kuru hava şartlarında ve kimyasal madde buharlarının olduğu yerlerde uzun süre kalma burun kanaması sebeplerindendir. Her burun kanaması aynı değildir. Burun kanamasının şiddetine, tekrarlamasına göre değişiklikler gösterir. Doğal olarak da burun kanamasının tedavisi de sebebine göre farklılıklar gösterir.

burun kanaması nedeni

Ön burun kanaması nasıl anlaşılır?

Ön burun kanamaları, kişinin normal oturur pozisyonundayken veya ayaktayken aniden burun deliklerinden dışarı doğru akarken, kişi yatıyorsa geriye doğru yani boğaza doğru akar. Genelde burun orta kısmından kaynaklanan burun kanamasıdır.

Ön burun kanaması çok sık oluyorsa ne yapmalı?

Burun kanaması, burun içinin kuruması, kabuklanması sonucu oluyorsa bulunulan havanın nemlendirilmesi, burun içine vazelin gibi krem sürülmesi gerekir. Buna rağmen hala devam ediyorsa doktora gidilmelidir.

Arka burun kanaması nasıl anlaşılır?

Arka burun kanamalarında, kan burun dışına doğru akmak yerine geriye genize doğru akar. Genelde arka burun kanaması hipertansiyon hastası veya damar yapısı bozuklukları olan yetişkin yaştaki kişilerde görülür. Genize kaçan kan, kişinin midesini bulandırabilir.

Burun kanaması tehlikeli midir?

Burun kanaması genelde endişelenecek bir sebepten kaynaklanmasa da, ender de olsa hayati bir tehlike sebebiyle gerçekleşebilir. Burun damarları ince bir mukoza ile örtülü olduğu için, vücudun diğer organlarına nazaran daha naziktir ve daha çabuk kanayabilir. Bu sebeple genelde burun kanaması tehlike arz etmese de, uzun sürmesi veya çok sık tekrar etmesi halinde kesinlikle ihmal edilmeden doktora gidilmelidir.

Burun kanamasında acil olarak ne yapılmalıdır?

Burun kanaması halinde ilk yapılacaklar iki parmak ile burnu 5 dakika kadar sıkıştırmaktır. Oturur pozisyonda durularak, baş bedenden yüksekte olacak şekilde durulmalıdır. Bir torbanın içine buz doldurarak, enseye, burna, yanaklara koyulmalıdır.

Hangi durumlarda doktora veya acil servise gidilmelidir?

Burun kanaması çok sık tekrar ediyor ve uzun sürüyorsa.
Kanama çok fazla ve çok yoğunsa.
Kanama sebebiyle aşırı yorgunluk ve halsizlik oluyorsa.
Kanama burundan dışarı doğru akmak yerine, genize doğru akıyorsa.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 5 YORUM
  1. gulseri dedi ki:

    yarım başağrım oluyor 3 aydır sık sık ve birde solğözüme sıkılınça hemen kan iniyor sonra ğeçeleri pelte halinde kanıyor ama çok devam etmiyor ayda bir kanarken şindi daha sık yani ayda iki kere falan şindiden çok çok teşekürler sevğiler sayğılar

  2. ilham dedi ki:

    yaklasik 65 gun once ritim bozuklugundan yogun bakima yatirdilar.3 gun sonra ciktim.dr.birtakim ilaclar verdi.icerisinde tansiyon dusurucu ilacile ritim ayarlayici ilac.1 ay sonra bir baska dr.kullandigim ilaclari durdurdu.aspirin haric onunda 300 lugunu iptal edip 100 lugunu verdi.yaklasik 2 haftadir burun kanamalarim basladi.en son sali gunu 40-45 dakika kanayinca ambulansla hastaneye
    .gittim orda herhangi birsey yapmadilar.aile dr.gittim o bana tansiyon dusurucu hap verdi.cunku burun kanamam durdugunda ambulans dr.tansiyonumu olctugunde 18/8 gibiydi yuksekti.dunde burun hastanesine gittim orda sag burun deligindeki bir damari yaktilar.

  3. filiz dedi ki:

    benim kızım şu an 8 yaşında altı aylıktan beri burnu kanamaktadır ilk önçeleri aşırı kanama olup halsiz yüzü bembeyaz oluyor du buralar biraz kanamaları kesildi ama en küçük bi darbede kanaması oluyor iyi bir hekimede götürdüm yaktılar yakarken bile burnu kanadı bazen pelte halinde geliyo

  4. fatma dedi ki:

    merhaba,

    Benim abim 34 yaşında maden işçisi haftada 3 gün yer altına giriyor, burnunda sürekli bir kanama var. bazen geçiyor fakat son zamanlar sıklaştı. doktara gittiğinde damar yakılması işlemi yapılacağı söylenmiş ve antibiyotik ilaç verilmiş. tekrar gittiğinde sana damar yakma işlemi yapsakta sürekli tozlu ortamda bulunduğun için kanaman devam eder denmiş. burnuna tuzlu su çeker kanamayı durdursun demişler.Sizce farklı bir doktara mı gitmeli yoksa gerçekten tuzlu su çekerek geçer mi? yardımlarınızı rica ederim. teşekkürler

  5. merve dedi ki:

    Ben 15 yaşındayım genellikle sıkıldığım veya üzüldüğüm bi durum olduktan sonra burnum kanar . Burun kanadıktan sonra hafif bi baş ağrısı oluyor . Bu sefer burun kanamam sadece sağ taraftan oldu aniden ve bol bi şekilde . fakat 10 dk sonra durdu ve hafif bi baş ağırısı oldu . Önemli bir durum mudur ? Sizce ne yapmalıyım ?