Bronşit

Bronşit, soluk borusundan başlayıp, akciğerlere kadar ilerleyen, hava borularını örterek mukoz dokusunda oluşan akut ya da kronik iltihap çeşididir.
Akut bronşit, çok sık rastlanılan enfeksiyon hastalıklarından biridir. Akut bronşit, çoğunlukla soğuk algınlığına (nezle) kapıldıktan sonra ortaya çıkan bir hastalıktır. Çok sık görülen akut bronşit hastalığı, solunum yollarında meydana gelen virüslerdir.

Bronşit Nedenleri

Akut bronşit hastalığının iki temel nedeni vardır. Bunlar enfeksiyonlar ile fizikokimyasal etkenler olarak belirir. Kişi boğmaca ve kızamık hastalıkları geçirirken soluk borusunda bronş enfeksiyonları çok sık görülür. Kişinin burnunda, gırtlağında, boğazında grip hastalığı zamanında akut bronşit çok sık görülmektedir. Vücuda yerleşen bakteriler akut bronşiti tetikler. Vücuttaki organizmalar güçsüzleştiğinde, enfeksiyona neden olan saprofit bakteriler, bronşite dönüşürler.
Enfeksiyonel etkenlerin akut bronşite olan etkisine bu şekilde değindikten sonra fizikokimyasal etkenlere değinecek olursak, sigara dumanı, egzoz dumanı, baca dumanları akut bronşiti tetikleyen etkenlerdendir

Bronşitin Hazırlayıcı Etkenleri

Akur bronşitin hazırlayıcı etkenlere bakıldığında, ilk göze çarpan çevre şartları ve iklim şartları göze çarpmaktadır. Ani sıcaklık düşüşleri ve yükselişleri, havada çok fazla toz bulunması, çok nemli veya çok kuru hava şartlarına maruz kalmak akut bronşite ortam hazırlayan etkenlerdir. Akut bronşite zemin hazırlayan diğer etmeler ise burun kısmının eğri olması, soğuk algınlığı hastalığına kapılma gibi etmenler göze çarpar. Bunun yanında üst solunum yollarındaki hastalıklar sebebiyle, ağzı açık kalarak sürekli ağızdan nefes alıp vermek yüzünden solunun havanın yeterince ısıtılamaması, nemlendirilememesi sonucu akut bronşit oluşumuna zemin hazırlanmış olur.

Bronşitin Belirtileri

Akut Bronşit hastalığınıza yakalandığınıza ateşiniz yükselir, sık sık öksürmeye başlarsınız, göğüs kemiklerinizde ağrı başlar, soluk borunuzda ve bronşlarınızda iltihaplanmalar başlar. Akut bronşit hastalığının ilk zamanında koyu kıvamlı balgam atmaya başlarsınız, akut bronşit ilerledikçe balgam daha akışkan bir hal almaya başlar.

Akut Bronşit
Akut bronşit seyri (Gidişatı)

Akut bronşit hastalığı, genelde çok büyük bir tehlike yaratmaz. Genelde akut bronşit hastalığını 15 günde atlatırsınız. Şayet kalp hastalığı gibi büyük hastalıklarınız varsa veya yaşınız ilerlemiş ise iyileşme süreciniz biraz daha gecikebilir. Bu sebeple akut bronşiti tedavi yoluna mutlaka gidilmelidir zira tedavi edilmezse zatüreye çevirebilir.

Bronşit tedavisi var mıdır?

Akut bronşit hastalığının asıl sebebi genelde virüsler olduğundan antibiyotik tedavisinin pek faydası olmaz. Fakat virüs enfeksiyonuna, bakteri enfeksiyonu da eklenirse, antibiyotik tedavisine başlanılması gerekebilir. Bu nedenle virüs kaynaklı olduğu düşünülse bile Akut bronşit hastasına olası bakteri enfeksiyonunları için antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Akabinde bronş salgılarının akışkanlığını artırmak amacıyla balgam yumuşatıcı (mukolitik) haplar verilip, balgamın kolayca atılması sağlanır. Ateş çok yüksek ise ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir.

BAŞKA BİR KAYNAK:

İnsan nefes aldığı zaman, var olan hava burnundan soluk borusuna ilerler, oradan da akciğerlere ulaşır. Soluk boru iki koldan akciğerlere ulaşır. Söz konusu bu kolların her birine bronş adı verilir. Farklı sebeplerle bronşlarda meydana gelen iltihaplanmalar sonucu oluşan hastalığa ise bronşit adı verilir.
Bronşit ikiye ayrılır.
Akur bronşit ve kronik bronşit.

Akut Bronşit Nedir?

Akut bronşit oldukça yaygın bir hastalık olup, soğuk algınlığı ile ortaya çıkar ve bulaşıcı özellik taşır. Akut bronşit hastalığı başladığı anda bronşlarda şişlik dikkat çeker ve kişi balgam şikâyetinde bulunur. Akut bronşit genelde çocuklarda görülür ve solunum yollarının hemen üst bölgesinde bakteri veya virüslerin yerleşmesi ile ortaya çıkar.

Akut Bronşitin Sebepleri Nelerdir?

Akut bronşit hastalığının en önemli sebebi, solunum yollarının üstüne yerleşmiş olan bakteri yahut virüslerdir. Vücut direncinden düşme meydana geldiğinde, virüsler iltihaba sebep olarak, bronşlara hasar vermeye başlarlar. Akabinde bronşlarda verilen hasar yüzünden şişmeye başlayarak balgam üretir hale gelirler.
Soğuk hava şartları, akut bronşitin en önemli nedenlerinden biridir. Grip, nezle gibi hastalıkların ardından, kişide akut bronşit görülebilir. Sigara içmek veya sigara içilen ortamda bulunmak, bronşları rahatsız eder ve bronş iltihaplanmasına sebep olur. Çok kuru havası olan bir şehirde yaşayanlarda veya çok nemli havası olan şehirlerde yaşayanlarda akut bronşit daha fazla görülmektedir.

Akut Bronşitin Belirtisi

Akut bronşit hastalığının belirtisi denildiğinde ilk akla gelen öksürükle beraber gelen balgam şikâyetidir. Öksürüğün sebeplerinden biri olan göğüs ağrısı akut bronşit hastalığının diğer belirtisidir. Akut bronşit hastalığı bulaşma şekli olan öksürük, havadan hastalığın diğer kişilere geçmesine sebep olur. Akut bronşitin ilerlemesi ile balgam miktarından artış görülür. Hafif derecede ateş, boğaz ve kaş ağrısı gibi belirtiler gösteren akut bronşit, tedavi edilmediği takdirde zatürree hastalığına sebep olabilir.

Bronşit Tanısı Nasıl Konur? (Kronik Ve Akut)

Balgam ve öksürük şikayeti ile doktora gittiğinizde, doktorunuz yapacağı tetkikler ve muayene sonucunda akut bronşit teşhisini koyar. Doktorunuz gerekli görürse akciğer filmi çekebilir, kan tahlili alabilir ve boğazınızdan bir kültür parçası alarak tahlile gönderebilir.

Akut Bronşit Tedavisi

Akut bronşit hastalığı tedavisinde kullanılacak olan ilaçlar, hastalığın şikayete sebep olan belirtilerini yok etmek için kullanılır. Bunun için hastaya öksürük kesici ilaçlar, şuruplar, ağrı kesici ilaçlar, balgam söktürücü ilaçlar verilir. Hastaya sigara içiyorsa bırakması ve sigara dumanı olan ortamlara girmemesi tavsiye edilir. Mümkünse yaşadığı mekânı nemli veya kuru havası olmayan bir yere taşıması tavsiye edilir. Bronşit tedavisinde aslında antibiyotik kullanılmaz, çünkü antibiyotiklerin virüsler üzerinde bir etkisi yoktur. Ancak, virüslerle beraber, bakteriler de boğazda hastalığa sebep oluyorsa bazı doktorlarca antibiyotik tedavisi uygulanabilmektedir.

Kronik Bronşit Nedir?

Kronik bronşit hastalığı daha çok kötü hava şartlarının olduğu, kirli havanın solunduğu şehirlerde yaşayanlarda, sigara içenlerde, fabrika dumanlarının çok olduğu bölgelerde yaşayanlarda görülür. Kronik bronşit, genelde 40 yaş üzeri kişilerde görülen kronik bronşit hastalığı, 2 yıl içinde ortalama 3 ay süren öksürme, balgam, boğaz ağrısı gibi şikayetlere sebep olan hastalıktır.

Bronşit

Kronik Bronşite Neden Olan Faktörler

Sigara tüketimi kronik bronşit hastalığının en önemli sebebidir. Gün içinde 1 paket sigara tüketen kişilerde akut bronşit olma riski çok yüksektir. Zira sigara bronşlardaki mukus yapımını hızlandırmaktadır.

Hava kirliliğinin çok olduğu şehirlerde yaşayanlarda kronik bronşit çok fazla görülür. Dumanlı havanın solunması ile bronşlardaki mukus salgısı artar.

Nemli hava şartlarının olduğu şehirlerde de kronik bronşit hastalığı görülür.

Kronik Bronşitin Belirtileri

Kronik bronşitin en net belirtileri ortalama 2 ay süren öksürük ve balgam şikâyetidir. Özellikle geceleri hasta öksürükten uyuyamaz ya da uykusundan sık sık öksürükle uyanır hale gelir. Kişinin bronşlarında daralma meydana gelir ve en hafif egzersizde bile hasta nefes darlığı çeker. Nefes alıp verirken hırıltılı sesler çıkarır.

Kronik Bronşitin Tedavisi

Kronik bronşit hastalığının tedavisi için atılacak ilk adım sigarayı bırakmak ve sigara dumanının olduğu yerlerden uzak kalmaktır. Kirli havanın olduğu şehirlerde yaşamamak, fabrika dumanları gibi kirli havanın hâkim olduğu alanlarda durmamak gerekir. Hasta sigarayı bıraktıktan sonra rahat rahat balgam atabilecek ve bir süre sonra balgam tamamen yok olacaktır.
Solunum yollarındaki virüsleri ve bakteriler için ilaç tedavisi alınabilir. Bunun yanında hastanın boğazından bir kültür alınarak tahlil edilip, çıkan sonuca göre gerekli ilaç tedavisine geçilebilir.
Gerekli görüldüğü durumlarda hastaya oksijen tedavisi uygulanır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. elif dedi ki:

    Merhaba doktrlr cocugmda bronşit olduğunu söyledi oğlunda kusma da var 3veya4 gün olucak kusmaya baslyali gece uyurken başladı sabaha kadar kustu doktora getrdk serum taktilar sonrada bitince eve döndük bugün sonra tekrar kusmaya başladı ama bu sefer seyrek kuruyor 2 defa falan yemek falan yemiyor miğferi bulnyr birde ishali var ne yapmaliym neden bu kadar kusur bronsittn kusma bu kadar olurmu lütfen Cvp verinin 1 hafta oldu hasta olal

  2. mustafa dedi ki:

    setleşme sorunu böbrek yetmezliğinden kaynaklanırmıdibet ve böbrek yetmezliğinte kaynaklanırsadetavısi varmı bana bilgı verir seniz sevinirim bunalıma giriyorum