Böbrek Tümörü

Böbrek Tümörü Nedir?

Böbrekler, vücuttaki fazla suyun ve tuzu atılmasını sağlayan, kanda bulunan atık maddeleri temizleyen, insan sağlığı için hayati değer taşıyan organlardır. Böbreklerde meydana gelen tümörlere, böbrek tümörü denir.

Kaç çeşit böbrek tümörü vardır?

En sık rastlanılan böbrek tümörü çeşidi, böbrek hücreli kanserledir. Ayrıca böbreğin toplayıcı alanında meydana gelebilen farklılaşan epitel hücreli kanser çeşidine de rastlanılır. Çocuklarda ise az bir oranda da olsa Wilm’s tümörü adı ile bilinen farklı bir böbrek kanserine rastlanılır. Bunların dışında nadir olarak da görülse böbrek sarkomları, böbrek adenomları, onkositomlar ve anjiomiyolipomlar rastlanılabilir.

Böbrek Tümörü
Tüm böbrek tümörleri kanser midir ?

Hayır, zira böbrekte kanser riski taşımayan bazı tümörler de görülebilir. Örneğin adenomlar, onkositomlar ve anjiyomiyolipomlar kanser değillerdir. Lakin kesin tanı konulana dek böbrekte görülen her kitle kanser olarak kabul edilmesi gerekir.

Böbrek kanseri için risk faktörleri nelerdir?

Erkeklerde, kadınlara nazaran böbrek kanseri olma riski iki kat daha fazla görülür.

Çevresel veya işe bağlı risk faktörleri nelerdir?

Sigara tüketimi veya sigara kullanılan ortamda çok fazla sigara dumanına maruz kalmak.
İçeriğinde fenasetin barındıran ağrı kesiciler
Asbest işlerinde görevli olanlar
Kadmiyum işinde görevli olanlar
Genetik etkenler: Tüberoz skleroz ya da Von Hippel Lindau Hastalığı olan ailelerde böbrek tümörü rastlanılma oranının arttığı belirtilmiştir. Ayrıca ailesel böbrek tümörlerinin iki taraflı olma ihtimali vardır.
Diyet ve kilo: Tüketilen bazı sağlıksız, aşırı yağlı, dondurulmuş gıdaların böbrek kanseri riskini arttırdığı gözlenmiştir.

Böbrek Kanseri Teşhisi Nasıl Konulur?

Böbrek tümörleri, gelişme aşamasında kişiye hiç bir ağrı ya da sızı vermeden ilerleyebilir. Maalesef böbrek kanserinin tespitini kolaylaştıracak bir test şu anda yoktur. Kişinin kanlı idrardan şikâyet etmesi böbrek tümörü şüphesini akla getiren en önemli etkendir. Herhangi bir darbe olmadığı halde yanlarda ağrı, karında aşırı şişme, hızla kilo kaybı, bacaklarda dikkat çekici ödem, sürekli yorgunluk halsizlik gibi şikâyetler, böbrek tümörü teşhisini kolaylaştıran faktörlerdir. Bazı durumlarda, başka bir hastalık şüphesi ile yapılan tetkikler esnasında böbrek tümörü tespit edilebilir.

Böbrek Kanseri Tedavisi

Böbrek tümörü tedavisinde en önemli adım cerrahi tedavi yöntemidir. En çok kullanılan cerrahi yöntem radikal nefrektomidir. Yapılan bu operasyon ile böbrek ve etrafındaki bütün dokular çıkarılır. Bunun dışında böbreğin yalnızca belli bir bölgesine yerleşmiş ve ufak tümörlerde ya da yalnızca tümörlü olan tek böbreği olanlarda böbreğin tamamının çıkarılması yerine bugün parsiyel nefrektomi diye tabir edilen sadece tümörlü doku ve bu dokunun hemen etrafından 1 cm lik sağlam dokunun alınması operasyonu da yapılabilmektedir.

Bu işlemin bütün böbrek tümörlerinde uygulanması mümkün olamamaktadır. Şayet hastalık akciğer ya da büyük damarlarına sıçramış ise bu bölgelere de müdahale edilmesi lazımdır. Böbrek tümörü ameliyatı büyük bir ameliyat olup, ameliyatın yapılıp yapılmayacağı kararını hasta ve doktor karşılıklı karar verirler. Böbrek tümörü erken teşhis edilmesi halinde tedavi edilmesi ve yaşam şansı çok yüksek olan böbrek hastalıklarından biridir. Bu sebeple erken tanı için, hastanın şikâyetleri doğrultusunda gerekli tetkikler yapılmalıdır.

ETİKETLER: ,
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 4 YORUM
  1. türkan dedi ki:

    Ablamın 7 senelik böbreğinde kist olduğunu söylediler,6 ayda bir kontrolü vardı.Her kontrolünde büyüme yaptığını söylüyorlardı,malesef geçen ay ablamı bel ağrısı ile acile kaldırdık.Hemen ameliyata aldılar kasıktan anjiyo yapıldı.Ve bir hafta hastanede yatıp eve gönderildi,sonra kontrole çağrıldı.malesef 3 aydır 3 hastaneye gezdiriyolar.Şu anda Samatya devlet hastanesi ameliyat olmasını istiyor,ama riskli olduğunu söylüyor.Masada kalabilme olacağını söyledi,çünkü neden böbrek normal böbrekten 8 katı büyüdüğü için şah damarına yapıştığı için çok riskli olduğunu söylüyolar ve bizi çapaya yönlendirdiler,çapaya 4. hastane olacak hala bi netice alamadık.Lütfen yardımlarınızı bekliyoruz,yardımcı olursanız çok seviniriz.Çapada en iyi nefrolog doktoru nasıl bulabiliriz,iyi bir ekip bulmak gerekiyormuş.Şimdiden İlginizden dolayı teşekkür ederiz.

  2. gülnur dedi ki:

    Merhaba ben iki yıl önce çok şiddetli bir ağzıyla gittiğim doktordan böbreğinizin sağ batımda 1.5m bir tümör var haberini aldım.Kurul kararıyla takip raporu çıktı ve 6 ayda bir kontrollerim yapılıyor.Işin kötüsü ultrasonda görünmediği için her seferinde MR girmek zorunda kalıyorum.umarım biran önce iyileşip sağlığıma kavuşurum???

  3. gökhan dedi ki:

    hocam merhabalar ben yaklaşık iki ay önce karnımda şiddetli ağrılar çekiyordum ve bu ağrılar olduğunda tuvallette gittiğimde büyük abdestimiyaparken taze kangeldi ve bende doktora gittim ultrasona gönderildim ve sol böbreğimin şiştiğini söylediler ve bir kaç daha tetkik yapıcaklarmış haftaya ilaçlı röntgene giricem bendeki bu belirtiler böbrek kansrine bir işaretmidir?teşekkürler

    1. nuri dedi ki:

      kardeş öldün mü kaldın mı ne çıktı böbreğinde