Beyin Kanaması ve Hipotalamus

Beyin Kanaması Geçiren Kişilerde Ne Tür Kalıcı Hasarlar Kalabilir?

Beyin kanaması geçiren şahısta kanamanın olduğu odağa dair semptomlar ve bulgular olur. Buna dair kalıcı hasarlar ortaya çıkabilir. Örneğin; şakak lobu, temporal lob dediğimiz bölge bizim konuşma alanımız. Eğer bu bölgede bir kanama varsa hastanın konuşmasında motor fonksiyon bozukluğu olabilir. Yani hasta beyin kanaması geçirmiş ise ne söyleyeceğini düşünür ama bunu dile getiremez. Yine aynı bölgede epilepsi (sara) nöbetleri yani epileptik nöbetler daha sık görülür.

Hasta kalıcı olarak epilepsi hastası, sara nöbeti geçiren bir hasta haline gelebilir. Ya da arka beyin lobumuzda parietal lob dediğimiz arka beyin bölgesinde olan kanamalarda hastanın karşı taraf kol ve bacağında kuvvet kaybı ve felç gelişimi olabilir. Görme alanımız oksipital lob yani başımızın arka çukurunda yer alan bölge. Beyin sapı bölgesinde bir kanama varsa bu çok ciddi. Çünkü bizim bütün hayati organlarımız, solunum sistemimiz ya da kalp sistemimiz hepsi buna bağlı. Bu hastayı komada kalabilecek durumda da semptomlar verebilir.

Kimlerde Beyin Kanaması Görülme Riski Daha Fazladır?

Beyin kanamasının ülkemizde başlıca sebeplerinden birincisi travmadır. Tabii bu bir risk faktörü, yaşadığımız ülke risk faktörü değil. Ailevi geçişli bazı hastalıklar var mesela anevrizma hastalığı, subaraknoid kanama dediğimiz beyin zarlarının içinde bir kanama paterni oluşturuyor ve bu hastaların %60’ı ilk kanama zamanında kaybediliyor.
Kalp hastaları, yüksek tansiyon hastaları ve tansiyon nedeniyle kanama bu da bir risk faktörü. Buna bağlı olarak bu kişilerin kullandığı kanama sulandırıcı ilaçlar ve bu kanama sulandırıcı ilaçlara dair hipertansiyonla, yüksek tansiyonla birlikte olabilecek kanamalarda riskimizi arttırıyor.

Beyin Kanaması

Beyin Kanaması Önceden Belirti Verir Mi?

Beyin kanaması aslında önceden her zaman belirti vermek zorunda değil. Bazı durumlarda mesela anevrizma dediğimiz beyin baloncuğu, beyin damar baloncuğu olan durumlarda bu baloncuğun çok büyük olması kanamadan önce bazı semptomlara yol açabilir. Semptomlar damar baloncuğunun beyindeki lokalizasyonuna ait semptomlar olur. Mesela göz damarına, göz sinirine yakın bir yerde damar baloncuğu varsa göz kapağı düşüklüğüyle ya da beyin sapına yakın bir yerdeyse mide bulantısıyla, boyutu çok büyükse baş ağrısıyla çevresine yaptığı baskı nedeniyle semptom verebilir. Çok büyük bir damar baloncuğuysa sara nöbetleriyle, hastanın bayılmasıyla, kendinden geçmesiyle semptom verebilir.

Hipotalamus Nedir İşlevleri Nelerdir?

Hipotalamus, beyin tabanında yer alan ve merkezi sinir sisteminin bir parçası olan yapıdır. Hipotalamus, vücudun bütün iç organları ile beynin diğer bölgeleri ile sinirsel bağlar kurmuştur. Söz konusu bu bölgelerle sinir lifleri vasıtasıyla iletişim kurulur. Diğer yandan salgıladığı bazı hormonlar vasıtasıyla bedendeki bütün iç salgı bezlerinin çalışmalarını denetlemekle görevlidir. Bu özellikleri sebebiyle hipotalamus, insan organizmasındaki haberleşme ve denetim sistemlerinin en mühim merkezlerinden biridir. Hipotalamus, kendisine gelen bütün sinirsel uyarıları hormonal uyarıya çevirdiği gibi, hormonal uyarıları da sinirsel uyarılara çevirebilir.

Hipotalamus

Hipotalamusun diğer fonksiyonları nelerdir?

Hipotalamus, gerçek bir iç salgı bezi olup, sinirsel merkezlidir ve otonom sisteminin bir bölümüdür. İstem dışı kontrol edilemeyen nabız hızı, kan basıncı, vücut ısısının düzenlenmesi gibi fonksiyonları yerine getiren iç organların işlevlerini otonom sinir sisteminin eş güdümünü sağlamaya yarar.

Hipotalamus susuzluk duygusunu kontrol eder mi?

Hipotalamus, susuzluk merkezine sahip olduğu için, evet susuzluk duygusunu kontrol eder. Hücreler, vücut sıvılarındaki erimelerdeki yoğunluklarda artış meydana geldiğinde bunu fark der ve su içmeye yöneltir. Tıpkı açlık duygusunda olduğu gibi susuzluk duygusu da yutak mukozasında kuruma, ruhsal etkenler gibi uyarılar sebebiyle gerçekleşmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.