Baş Dönmesi

Baş Dönmesi

Baş Dönmesi Nedir Hakkında Kısaca Bilgi

Baş dönmesi, bir tür hareket yanılması olarak ifade edilir. Kişi aslında var olmayan bir hareketi varmış gibi algılar ve çevresindeki nesnelerin veya kendisinin hareket ettiğini sanır. Çocukluk döneminde nadir görülen baş dönmesi, genelde orta yaş ve ileri yaş grubundakilerde görülür. Toplum arasında sıkça rastlanılan baş dönmesi şikayeti kadınlarda ve erkelerde eşit oranda görülmektedir. Hareket halinde iken dengede durmamızı sağlayan birçok beden sistemi bir arada uyum içinde çalışır. Bu sistemlerden herhangi biri veya birileri bir sorun yaşaması halinde kişi çeşitli şiddetlerde baş dönmesi yaşar. Kişi doktora gittiğinde baş dönmesinin detaylarını, süresini, hangi aralıklarla yaşadığını, hangi hareketlerin ardından geliştiğini net bir şekilde belirtirse kısa sürede baş dönmesinin sebebi ve tedavi yöntemi tespit edilebilir.

Baş dönmesinin nasıl teşhis edilir

Baş dönmesi şikayetiniz varsa şiddeti ve sıklığı ne olursa olsun kesinlikle hastaneye giderek, gerekirse bir çok branşın doktoruna sistematik muayene olmanız gerekir. Kulak burun boğaz, nöroloji, kardiyoloji branşlarından randevu alarak baş dönmesi şikayetinizi tüm detayları ile anlatmalısınız. Bu branşlar doktorlar genel muayenenin yanında bir takım testler, filmler, tahliller yaparak kolayca baş dönmesi sebebi yada sebeplerini tespit ederek doğru tedavi yöntemine sizi yöneltebilir. Örneğin baş dönmesinin sebebi kulak ile alakalı olduğundan şüphe ediliyorsa odiometrik tetkik ile işitme eşiğiniz kontrol edilir. Zira baş dönmesi kendi başına bir hastalık değildir ve başka bir hastalık veya hastalıkların belirtisidir. Bu sebeple hastalıkların erken teşhisi tedavi yönteminde çok mühim olduğu için, baş dönmesi şikayetini önemseyerek gerekli kontrolleri yaptırmanız gerekir.

Baş dönmesi sebepleri nelerdir

Baş dönmesi bir çok faktöre bağlı olarak gelişebilir
– Kulağa bağlı baş dönmesi
– Travmaya bağlı baş dönmesi
– Nörolojik hastalıklara bağlı baş dönmesi
– Dahili hastalıklara bağlı baş dönmesi
– Psikolojik hastalıklara bağlı baş dönmesi

Kulak hastalıklarına bağlı baş dönmesi

Kulak rahatsızlıkları baş dönmelerinin en önemli sebeplerinden biridir. Başın hareket ettirilmesi ile aniden başlayan şiddetli baş dönmesi birkaç saniye süren ve belli aralıklarla devam eden şikayetler olarak belirtileri gösterir. Bu baş dönmesi vertigo, meniere olarak nitelendirilen kulak kristallerinin düşmesi sebebiyle yaşanan şiddetli baş dönmesidir. Bu tür vakalarda kişi mide bulantısı, kusma, kulakta dolgunluk hissi, halsizlik, işitme zorluğu gibi şikayetlerde bulunur. Kulak kristallerinin yerinden oynamasında başa alınan darbe, uzun süre aynı pozisyonda hareketsiz kalmak yani uzun süre hareketsiz kalmaktan ötürü dolaşım sisteminin yavaşlaması kan akışının kulağa giden damarlara daha az gitmesi ile kulak kristallerinin düşmesine sebep olur. Bunun yanında viral enfeksiyon geçirilmesinin ardından denge sinirinin etkilenmesiyle ortaya çıkan kulak hastalıkları da kristalleri yerinden oynatarak baş dönmesine sebep olabilirler.

Baş Dönmesi Travmalar sonucu baş dönmesi

Genelde başa alınan bir darbe sonucu kafatasında oluşan ve iç kulağı zedeleyerek baş dönmesi meydana gelir. Travmaya bağlı baş dönmelerinde aşırı mide bulantısı ve kusma görülür. Travma sonucu oluşan baş dönmeleri birkaç ay sürebilir. Doktorun verdiği egzersizlerle travma sonucu yerinden oynayan kristaller birkaç ay içinde yerine oturacaktır.

Nörolojik hastalıklar sonucu oluşan baş dönmesi:

Çeşitli nörolojik hastalıkların akabinde meydana gelebilecek baş dönmeleri hastalığının teşhisi ve tedavisi ile yok edilebilir. Örneğin migren, Parkinson, çeşitli tümörler, damar tıkanıklıkları baş dönmesine sebep olabilir. Bu tür baş dönmelerinde hasta halsizlik, güçsüzlük, his kaybı, çift görme, ağız çevresinde uyuşma, baş ağrısı, konuşma bozukluğu gibi şikayetlerde bulunur.

Dahili hastalıklar sonucunda meydana gelen baş dönmesi:

Özellikle çeşitli kalp hastalıkları dahili hastalıklar akabinde meydana gelen baş dönmeleridir. Örneğin kalp krizi, kalp yetmezliği, kansızlık, yüksek tansiyon, kalp ritim bozukluğu, kronik ishal, tiroid bezi hastalıkları, kalp kapakçığı hastalıkları dahili hastalıklara bağlı gelişen baş dönmeleridir.

Psikolojik rahatsızlıklar sonucunda oluşan baş dönmeleri:

Stresli yaşam tarzı sonucunca gelişen bazı psikolojik hastalıklar baş dönmesine sebep olabilir. Örneğin panik atak, anksiyete bozukluğu, (ekstrasistol), depresyon, sters gibi. Kişi hastalığının arttığı dönemler baş dönmesi ataklarının da arttığını, sinirli veya üzgün olduğu durumlarda kusmaya başladığını ifade eder.

Baş dönmesi tedavisi nasıl yapılır

Baş dönmesi kendi başına bir hastalık olmadığı için baş dönmesinin altında yatan neden ulaşmak, baş dönmesi tedavisi için gerekli olan yoldur. Baş dönmelerine sebep olan hastalığın teşhisinden sonra asıl hastalığın tedavisine başlanıldığında zamanla baş dönmesi ortadan kalkacaktır.

Örneğin meniere, vertigo gibi baş dönmesinin en öne çıkan sebeplerinden biri olan hastalığın tedavisi için ilaç tedavisi ve çeşitli egzersizler birkaç ayda kulak kristallerinin yerine yeniden oturtularak meniere veya vertigonun ortadan kalması ile baş dönmesi şikayetlerinin yok olması olarak gerçekleşecektir.

Bunun yanında dahili, nörolojik, ruhsal hastalıklara bağlı olarak gelişen baş dönmeleri yine aynı şekilde uygun tedavi yöntemi, başdönmesi ilaç tedavisi akabinde hastalıkların tedavi edilmesiyle baş dönmesi şikayetinin yok olması sağlanacaktır. Tedavi süreci devam ederken baş dönmesini tetikleyecek düzensiz ve sağlıksız yaşam tarzından uzak durmak, verilen ilaçları düzenli kullanmak tedavi sürecini hızlandıracaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.