Atrofik Gastrit

Atrofik Gastrit

Atrofik gastrit nedir?

Atrofi, tanım olarak hücre boyutlarında küçülme ve hücre içeriğinin kaybı olarak ifade edilir. Atrofik gastrit tanımı ise midenin iç yüzünü kaplayan mukoza tabakasının, bu alanda var olan epitel hücrelerinin ve salgı bezlerinin kaybı ile ortaya çıkan kronik iltihabıdır. Atrofik gastritli midelerde, intestinal metaplazi olarak bilinen mide mukozasında bağırsak tipi dokuların oluşur. Midede asit salgılayan hücrelerin azalması ile ortaya çıkan durum mide suyunun asiditesi azalması olarak kendini gösterir ve akabinde besinlerin sindirimi zorlaşır. Bunun dışında B12 vitamini ve demir emiliminde de bozulmalar meydana gelir ve ileri zamanlarda bu maddelerin eksikliği sebebiyle kansızlık meydana gelir.

Atrofik gastrit sebepleri nelerdir?

Rastlanılan en sık nedenler otoimmünite ve helikobakter pilori adı verilen bakterinin sebep olduğu kronik enfeksiyonudur. Ender olarak kronik alkalen reflü gastrit durumlarında ve parsiyel mide rezeksiyonlarının ardından kalan midede atrofik gastrit meydana gelebilir. Tip-A gastrit ya da otoimmun gastrit olarak da tabir edilen atrofik gastrit türünde atrofi midenin gövde ve kubbe olarak adlandırılan üst bölümlerinde meydana gelir. Asit salgılayan hücrelerin yok olması ile mide suyunun asiditesi azamaya başlar. Mide asidinin azalması durumu midenin antrum olarak bilinen alt bölümünü hücrelerden ‘gastrin’ adlı hormonun salgılanmasını çoğaltır ve bu sebeple bu hastalarda kanda gastrin seviyesi yüksektir.

atrofik gastrit belirtileri

Atrofik gastrit klinik bulgular

– Atrofik gastritli hastaların çoğunda net bir şikayet yoktur. Bazı hastalarda ise bahsedeceğimiz belirtiler meydana gelse de bu belirtiler yalnızca bu hastalığa özgün olmayan diğer mide rahatsızlıklarında da görülebilir.

— Üst karın kısmında rahatsızlık hissi, çok çabuk doyma, yemek yedikten sonra midede dolgunluk ve hazımsızlık şikâyeti.

— Şiddetli iştahsızlık ve akabinde gelişen kilo kaybı ile mide bulantısı.

— B12 vitaminin ve demir eksikliği yüzünden oluşan kansızlık (anemi) ve bunun akabinde gelişen halsizlik, yorgunluk, çarpıntı, el ve ayaklarda uyuşma gibi belirtilerdir.

Tiroid (Hashimato) , tip–1 diabet ve Addison hastalığı gibi hastalıkların belirtileri.

Atrofik gastrit tedavisi

Bir midede atrofik gastrit meydana geldiğinde geri dönüş söz konusu olmaz. Atrofik gastritli midelerde mide kanseri riski normal artlara göre artmış olduğu için bu hastalar belli dönemlerde endoskopi yapılmalıdır. Bunun için ailesinde mide kanseri olan kişilerin daha titiz davranılması gerekir. Midede helikobakter pilori enfeksiyonu tespit edilirse tedavi edilir. Yemek esnasında limonata ve kokakola gibi asit içeren içeceklerin tüketilmesi mide asidini artırarak sindirime yardımcı olur.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Haydar dedi ki:

    Kronik gastrit teşhisi konmuştu , toparlamıştım, ancak bir kaç aydır su içsem mide başı dediğimiz üst bölge yapmakta ve bir kaç günler beri duramayacak derecede ağrım var, ne yapmalıyım .Saygılar

  2. Fatma T. dedi ki:

    iyi günler ben de doktora gittim gastrit olduğunu söyledi ve rabiza ve spasmomen ilacı verdi. şuan öndeki kadar ağrım yok ilacı kullanmaya devam mı etmeliyim ne yemem gerek herşeyide yiyemiyorum yardımcı olursanız sevinir ne yapmam gerek?