Vücudumuzdaki Canlı Bomba Apandis

Apandis Nedir?

Vücuttaki görevi henüz bilinmeyen apandis karnın sağ bölümünde kalın bağırsağın uzantısı olarak bulunur. Lenf dokusu bakımından zengin olan apandisin içinden herhangi bir besin maddesi geçmez. Uzunluğu yetişkinlere nazaran çocuklarda biraz daha fazladır. Her kişinin apandis uzunluğu farklılık gösterir.

Karın bölgesinin sağ alt kısmında apandisit adı verilen kalın bağırsağın uzantısıdır. Şekil itibariyle solucanı andıran apandisitin, içinden geçen herhangi bir besin yoktur. Apandisin uzunluğu çocuklarda büyüklere göre 10 cm kadar daha uzundur. Her kişide apandisin olduğu yer tam olarak aynı değildir. Bu sebeple apandisin dokunmakla teşhisini koymak zor olmaktadır.

Apandisit Nedir?

Apandisin safra taşı veya dışkı sebebiyle tıkanması halinde ortaya çıkan iltihaplanmaya apandisit denmektedir. Apandisin vücut sağlığı için kanıtlanmış bir fonksiyonu yoktur. Yani apandisin vücutta ne işe yaradığı ve işlevi bilinmemektedir. Lakin lenf dokusu bakımından zengin bir yapıya sahip olduğu bilinmektedir. Apandisin iltihaplanması durumunda, apandis yırtılarak kişinin karın boşluğuna dağılır ve son derece ciddi bir sağlık sorunu oluşturur. Apandisit tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına hatta ölümlere sebep olabilir.

APANDİSİT KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Amerika’da yapılan araştırmalara göre her 10 kişiden 1 kişide apandisit hastalıkları görülüyor. Apandisit hastalığı genelde 20 li yaşlardaki kişilerde görülürken, belli bir yaş gurubu olmayıp, 2 yaş sonrası herkes de görülebilme riski vardır. Bunun yanında apandisit rahatsızlığı küçük yaşlarda kızlarda ve erkeklerde eşit oranda görülürken, yetişkin yaşlarda erkeklerde kadınlara göre daha fazla görülüyor.

APANDİSİTİN NEDENLERİ VE ORTAYA ÇIKIŞI

Apandis; kanal görünümde içi boş bir yapıdır. Apandisit içersinde birden fazla mikroorganizmalar yaşamaktadır. Apandisitin sebeplerinden biri lenf dokularında oluşan şişmelerdir. Ayrıca apandisin içinin safta taşı veya dışkı ile dolması ile kalın bağırsakla apandisin bağlantısı zayıflar. Böylece de mikroplar hastalık üretmeye başlar. Akabinde bölgede iltihaplanmalar görülür. Mikroplar biriktikçe ve iltihaplar artıkça apandisitte basınç başlar ve apandisit çürümeye yüz tutar. En sonunda da apandisit patlaması meydana gelir ve hayati bir tehlike meydana gelmiş olur.

Vücudumuzdaki Canlı Bomba Apandis

APANDİSİTİN BELİRTİLERİ VE ÇEŞİTLERİ NELERDİR

İki çeşit apandisit vardır.
1) Akut apandisit: Kişi çok şiddetli ağrı çeker ve hastaneye kaldırılması gerekir. Acilen tedavi edilmesi, ameliyata alınması gerekmektedir. Akut apandisin 3 farklı türü vardır:
Kangrenli
İrinli
Mukuslu

Akut apandis halinde mukuslu iltihaplanma artmış ve apandis büyümeye başlamıştır. Mukuslu apandisit tedavi edilmese, irinli apandise dönüşür. İrinli apandisit ise apseye neden olduğu gibi bağırsağın tamamına yayılabilir. Kangrenli akut apandisit ise, kandaki pıhtılaşma ile apandisite kan akışının azalması sonucu meydana gelir. Akabinde doku ölümleri görülmeye başlanır ve apandisit kopar. Apandisitin en net belirtisi birden başlayan çok şiddetli karın ağrısıdır. Çekilen ağrı süresi 3-4 saati bulabilir. Karında başlayan ağrı hızla kasıklara ve genital bölgeye iner. Kişinin benzi solar, ateşi yükselir, mide bulantısı ve ishal başlar.

2)Kronik apandisit: Akut apandisite nazaran daha hafif bir hastalıktır. Karın ağrısı ile ortaya çıkar ancak mide bulantısı, kusma, ishal yoktur.

APANDİSİT TEŞHİSİ NASIL

Apandisitin tanısı koymakta genelde zorlanılır. Zira apandisit belirtileri, diğer hastalıkların belirtilerine benzer ve çoğunlukla diğer hastalıklarla karıştırılır. Kişinin karnının sağ alt tarafına bastırılınca ağrı ve acı duyar. Ayrıca ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografi ile apandisin teşhisi konulabilmektedir.

APANDİSİT TEDAVİSİ

Apandisit hastalığında kesinlikle ameliyat olmak gerekir. Zira apandis patlaması anında müdahale edilmezse ölümle sonuçlanabilir. Apandisit ameliyatı 40 dakika ile 50 dakika arasında sürebilmektedir. Apandisit ameliyatının ardından 1 gün hastanede yatmak gerekir.

Apandisit Hastalığı Nasıl Oluşur?

Apandis kalın bağırsakla bağlantı içinde olan bir organdır. Her ne kadar içi boş olan bir yapıya sahipse de apandisin için mikroorganizmalar bulunur. Apandis herhangi bir nedenden dolayı tıkanırsa kalın bağırsakla olan bağlantısı zayıflar. Bu durum ise mikropların hastalık yapma özelliğini ortaya çıkarır. Oluşan mikroplar iltihaplanmalara yol açar ve bu durum apandisi çürüterek işlev görmez hale getirir. Halk arasında bilinen tabiri ile apandis patlar.

Apandisit hastalığı iki çeşittir;

Akut Apandisit

Karın ağrısı ile başlayan ve şiddetli şekilde görülen apandisit türüdür. Ameliyat olmayı gerektirir. Akut apandisit şikayeti olan bir kişinin karnı ağrır, midesi bulanır, karın ağrısı kasık bölgesine inmeye başlar ve nabzı yükselir.

Kronik Apandisitapandis

Yine karın ağrısı ile kendini gösteren ancak akut apandisite göre daha az ağrı yapan apandisit türüdür. Hemen bir cerrahi müdahale gerektirmez. Bulantı, kusma ya da yüksek ateş gibi bulgulara rastlanmaz.

Apandisit Tedavisi Nasıldır?

Günümüzde oldukça sık rastladığımız bir hastalık olan apandisitin tedavisi de oldukça kolaydır. Ancak apandisiti tedavi etmek için mutlaka cerrahi bir müdahale gerekir. Çünkü ilaç ve antibiyotikler apandise ulaşamazlar bu nedenle de başarılı sonuçlar elde edilmez. Ancak uygulanan cerrahi müdahale son derece basit yaklaşık yarın saat süren bir işlemdir.

Apandisit mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Aksi takdirde ölüm tehlikesi vardır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 3 YORUM
  1. gulya dedi ki:

    Azerbaycandan selamlar.12 gun oldu appendisit ameliyatı gecirdim.karin icinde yanma hissleri tartınma ve agirlık var.iştaham da iyi deyil.biraz yürüdükden sonra aşagıya dogru agirlık hissi oluyor ve hemen uzanmak ihtiyacı duyuyorum.bu normalmidir ve tam olarak bu hissiyatın geçmesi için ne kadar zaman lazım?

  2. umran dedi ki:

    apandisti hafife almayın tam 53 gundür hastanede yatıyorum veyatmaya devam edicem .Henuz iyilesmiş deilim.Dikkat edilmesii gereken bir hastalik.cok cektim… zorr

  3. ftmnr dedi ki:

    ben 18 ine yeni girmiş bir kızım 2 ay adetim gecikti adetimi geçen sene 1 ay arayla oluyordum zaten karınımın sag alt kısmında agrılar var acile gittim apandistten şüphelenioruz dediler idrar yollarında iltihap var dediler. çokhafif baş dönmesi ve kabızlık var.ayrıca gaz sıkışması ne yapmalıyım ve karnımda şişkinlik var.