Oksitosin ve Androjen Hormonu

A+
A-
Oksitosin ve Androjen Hormonu

Hiperandrojenizm ( Erkekleşme Erkeklik Belirtileri )

Androjen fazlalığı yani Hiperandrojenizm, yüksek orandaki androjen hormonunun biyolojik aktivitesini, serum androjen değerlerini ifade eder.

Hirsutizm ise androjen hormonu düzeylerinin artması ile meydana gelen kıllanma olarak tanımlanır. Hirsutizm genelde kişinin yüz, göğüs, sırt, alt karın ve uylukların üst bölümlerinde koyu kılların oluşması ile kendini gösterir.

Androjen Hormonu

Androjen hormonlarının artması ile akne oluşumunun da arttığı görülmektedir. Bunun yanında cildin yağlanması, sesin kalınlaşması, erkek tipi vücut yapısı, erkek tipi saç dökülmesi, klitoris büyümesi gibi etkiler androjen hormonunun artması ile ortaya çıkmaktadır.

Hiperandrojenizm, Androjen Fazlalığı (Erkekleşme) Teşhisi Nasıl Konur?

Fizik ve pelvik muayene yapılır: Aşırı kıllanma, erkek tipi saç dökülmesi-kellik, ses kalınlaşması, klitoris de büyüme, meme ebatlarında küçülme, erkek tipi kas gelişmeleri androjen hormonu yüksekliğinde görülür ve androjen hormonu artışında teşhis koymak için çok önemlidir.

Laboratuvar incelemeleri: Serum veya plasma testosterone ile androstenedion ölçümleri yapılır. DHEAS bir androjen öncüsü olmakla beraber çoğunlukla fazla adrenal bez aktivitesini teşhis etmek için ölçülür.

Hiperandrojenizmin, Androjen Fazlalığı Nedenleri Nelerdir?

Hiperandrojenemik kronik anovulasyon sendromunun yaşanması, geç başlayan adrenal hiperplazi, androjen üretimi yapan over veya adrenal tümörleri, Cushing sendromunun başlaması, idiyopatik ve ilaca bağlı hirsutizm varlığı androjen hormonunun fazlalığına sebep olur.

Hirsutizm Ve Hiperandrojeneminin Tedavisi

Şayet hasta gebelik planlamıyorsa, aşırı kıllanma gelişimini durdurmak ve oluşmuş olan fazla kıllanmaları yok etmek için tedaviye başlanır. Kombine kullanılan ağız yoluyla doğum kontrol hapları, Spironolakton, Flutamid tedavi yöntemleri başlar.

Şayet gebelik planlanıyorsa, Hiperandrojenemik kronik ovulasyon sendromu yani yumurtlama sorunu olan kişilerde çoğunlukla yardımcı ovülasyon indüksiyonu metotları, yani yumurtlamayı uyarma metotları ile tedavi yöntemi uygulanır.

Oksitosin Hormonu Nedir?

Hipotalamus sinir hücreleri tarafından sentezlenir. Kadınlar için çok önemli görevleri vardır. Döllenme kolaylaşır. Bu da ilişki sırasında bazı uyaranlar sinir lifleri ile taşınarak hipotalamusa gelir ve hipotalamus da oksitosin salgılar. Bu sayede rahimde ufak kasılmalar başlar. Eğer erkek rahme boşalırsa spermler vakum görevi gören bu kasılmalar sayesinde rahme rahatlıkla ulaşabilirler. Rahim içine ulaşan spermler canlılık gösterirken vajinada kalan spermler vajinanın asitliğinden dolayı ölürler. Oksitosin hormonu doğum sırasında da etkilidir. Rahmin doğum anında şiddetle kasılmasını sağlar. Rahim boynu normalde çocuğun başı nedeniyle gerilmektedir.

Oksitosin Hormonu

Bu uyarı hipotalamusa ulaşır ve rahim kasılmaya başlar. Bu sayede çocuk rahim dışına doğru büyük bir güçle itilmeye başlanır. Çocuğun dışarı itilmesi de bir uyarı yapar ve rahim kendini dinlenmeye alır. Sonra tekrar kasılır bu şekilde sürekli kasılma ve dinlenmeler oluşmaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.